Chiar dacă îți pare imposibil să controlezi absolut tot ce face bunica în timp ce își dădăcește nepoții, oricum vor exista anumite lucruri despre care nu vei afla niciodată. Totuși, atunci când afli despre dulciurile sau sucurile pe care le-a consumat copilul cât nu erai în preajmă, devii cât se poate de frustrată, pentru că până la urmă încerci să-i formezi copilului un regim alimentar corect și echilibrat. Indiferent de cât de bune sunt intențiile bunicior, cantitatea mare de zahăr și grăsime pe care o primește copilul în acest fel, nu îl face fericit pe fiecare părinte.
Pe de o parte, te bucuri de faptul că părinții tăi (sau socrii) doresc să petreacă timp cu copiii, sau chiar să-i ia la ei câte o noapte. Vă ajută cu acest lucru, iar nepoții își văd bunicii în mod regulat și viceversa. Pe de altă parte: nu vă bucurați neapărat atunci când bunicii îndoapă copiii cu tot felul de gustări și dulciuri. Dar cum rezolvați această situație fără discuții?
O relație bună
Potrivit sociologului olandez Dina Rose, există două scenarii. Există categoria de bunici care supraveghează în mod regulat copiii și, prin urmare, au un rol în educația și creșterea acestora. Aceștia își hrănesc în mod regulat nepoții. Și mai există categoria de bunici care au doar ocazional grijă de nepoți, de exemplu în vacanțele de vara.
Potrivit psihologului, soluția pentru această din urmă categorie este destul de simplă: lăsați lucrurile cum sunt. "În cele din urmă, faptul că își construiesc o legătură cu nepoții, și construiesc amintiri este mai important decât cantitatea de cornuri pe care o manâncă împreună", spune ea.
Hrană sănătoasă
Cu toate acestea, asta nu înseamnă că trebuie să renunțați cu totul la ideea de hrană sănătoasă, chiar dacă copiii dumneavoastră manânca ocazional cu bunicii. Potrivit lui Rose, nu trebuie să discutați neapărat cu bunicii despre acest lucru, însă puteți rezolva situația, facându-vă copilul conștient de alimentele sănătoase. Dacă e destul de mare, desigur. Puteți face acest lucru după cum urmează:
- Discutați cu copilul despre faptul că va ramâne la bunici și că va primi "bunătăți"
- Explicați-i că este o excepție, și că "standardul" este să mânance sănătos. Acordați o atenție deosebită acestui lucru în zilele dinaintea "mini-vacanței" la bunici, pentru a oferi o contrapondere la festinul care îi așteaptă.
- Întrebați-vă copilul ce fel de mâncare "mai puțin sănătoasă" este preferata sa/lui.
- Le puteți propune apoi să refuze alte bunătăți, astfel încât să se poată bucura de preferințele lor.
- Învațați-vă copiii să nu manânce atunci când stomacul lor este plin.
- Destul este destul, iar bomboanele gustoase nu mai sunt delicioase dacă provoacă greață.
Psihologul olandez are o soluție diferită pentru bunicii și bunicile care oferă în mod regulat copilului dvs. constant un mic dejun / masă de prânz / masă de seară încărcat(ă). "În primul rând, este important ca aceștia să știe ce credeți dvs., ca părinte, despre o alimentație sănătoasă. Invitați-i la masă și spuneți-le ce obiceiuri și priorități aveți atunci când vine vorba de hrană", spune Rose.
Dar, spune ea, nu vă faceți griji dacă părinții voștri nu îndeplinesc (întotdeauna) aceste așteptări. "În schimb, faceți o distincție între produsele alimentare obișnuite și mâncarea de "la bunici". În felul acesta, copiii dumneavoastră consumă în mod regulat alimente sănătoase, iar bunicii au șansa de a-și răsfăța nepoții"