mamaplus

De ce femeile însărcinate nu ar trebui să facă spălături vaginale?

-
//
30.11.2020

Deși multe femei recurg la spălaturile vaginale pentru senzația de ”curățenie” pe care o oferă, se pare că medicii ginecologi sunt de o altă părere. Această practică nu este deloc binevenită, mai ales în rândul gravidelor.

Vaginul are funcție de autocurățare, iar spălaturile nu numai că nu sunt necesare, dar chiar îi pot dăuna deoarece afectează pH-ul și echilibrul florei vaginale. În consecință, vaginul devine un mediu propice pentru infecții. Iar în cazul în care ai deja o infecție, spălaturile nu vor face decât să împingă bacteriile deja existente în uter, în trompe și în ovare. Iar de aici până la a dezvolta boala inflamatorie pelvină nu mai este decât un pas. Este, așadar, lesne de înțeles de ce medicii nu recomandă spălaturile vaginale în timpul sarcinii.

Cele mai frecvente probleme cauzate de spălaturile vaginale

  • Vaginita bacteriană. Femeile care fac spălături vaginale o dată pe săptămână sunt de cinci ori mai susceptibile să dezvolte această afecțiune, față de femeile care nu fac deloc;
  • Boala inflamatorie pelvină. O infecție localizată la nivelul organelor reproducătoare, cauzată de o boală cu transmitere sexuală;
  • Boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV;
  • Iritație sau uscăciune vaginală.

De ce nu e bine să faci spălaturi vaginale atunci când ai scurgeri, iritații sau alte simptome?

Dacă te confrunți cu simptome precum miros neplăcut, scurgeri albe sau galben-verzui cu sau fără miros, senzația de mâncărime, de arsură, înroșire sau tumefiere în zona vaginală, cel mai probabil ai contractat o infecție cu transmitere sexuală.

În acest caz, spălaturile vaginale nu ar face decât să acopere temporar simptomele. Limitează-te la spălături externe și mergi de urgență la medic. Acesta trebuie să vadă exact despre ce simptome este vorba pentru a pune un diagnostic corect.

Cum se face corect igiena intimă

Vaginul se curăță singur, în mod natural, prin producerea mucusului. Mirosul n-ar trebui să te îngrijoreze. Un vagin sănătos are un miros ușor, care poate varia de-a lungul zilei și de-a lungul ciclului menstrual.

Cea mai bună cale de a-ți curăța zona vaginală este prin spălături externe, atunci când faci baie, fără niciun fel de săpun. În comerț, există săpunuri speciale, cu o formulă blândă, însă dacă ai pielea sensibilă sau ai o infecție vaginală, aceste săpunuri pot provoca iritații și uscăciune.

De asemenea, evită tampoanele interne, absorbantele zilnice parfumate sau spray-urile. Aceste produse favorizează apariția infecțiilor.

Cum este sarcina afectată de spălaturile vaginale?

Spălaturile vaginale pot întârzia apariția unei sarcini, iar dacă ești deja gravidă, pot cauza probleme:

  • Cresc riscul unei sarcini extrauterine, adică acea sarcină în care ovulul fecundat nu se implantează în mucoasa uterină, ci în altă zonă, de regulă într-o trompă uterină;
  • Cresc riscul de naștere prematură. Aceasta periclitează atât sănătatea ta, cât și pe cea a fătului.