Chiar dacă la externarea din maternitatele, proaspetele mămici sunt informate de neonatolog despre toate regulile pe care ar trebui să le urmeze în privința bebelușului nou-născut, o serie de întrebări pot inerveni pe parcurs. Una dintre acestea ține de prima plimbare a sugarului. Ceea ce ar trebui să știi din start este că frigul de afară nu ar trebui să fie o piedică pentru a-l scoate pe bebeluș afară. Totuși, trebuie să ținem cont de anumite lucruri elementare pentru sănătatea și siguranța lui.
În perioada rece a anului, cele mai scăzute valori ale temperaturilor se înregistrează dimineața și seara și tocmai de aceea, este indicat să evitați să ieșiți cu copilul în aceste perioade ale zilei. Încercați să îl scoateți afară în intervalul 12.30-14.00, când, de obicei, temperatura atinge valoarea maximă din acea zi.
Cel mai confortabil mod de a scoate bebelușul afară pe timp de iarnă este căruciorul. Îl ajută pe micuț să stea confortabil și îl protejează de vânt, ploaie, ninsoare. Nu contează dacă bebelușul doarme pe timpul plimbării, el beneficiază oricum de aerul rece și curat de afară.
Timpul petrecut afară de un copil depinde de vârsta acestuia
- În cazul unui nou-născut cu o greutate mai mică de 4 kg, acesta nu are voie să iasă afară dacă temperatura este mai mică de 15 grade Celsius, avertizează medicii.
- Când micuțul depășește greutatea de 4 kilograme, iar vremea este suficient de bună (nu plouă, ninge, nu este ger), bebelușul ar putea fi ținut afară câteva zeci de minute, dar nu mai mult de o jumătate de oră. Timpul de plimbare crește pe măsură ce micuțul crește în greutate.
- Nu se recomandă să ieșiti cu un bebeluș de până un an dacă afară plouă torențial, este vânt puternic sau este ceață. În cazul în care ninge liniștit sau plouă ușor, scurtați plimbarea, dar nu renunțați la ea.
- Un copil cu vârsta de peste un an poate sta mai mult afară. Întotdeauna, zăpada reprezintă un motiv de bucurie pentru el și tocmai de aceea, îl puteți lăsa chiar și câteva ore, cu condiția să fie îmbrăcat corespunzător și să se miște cât mai mult.
Micuțul trebuie ținut sub observație în permanență: dacă plânge, dacă se agită, dacă se învinețește, sunt semne clare că este posibil ca micuțului să îi fie frig. Un mod foarte simplu și eficient de a verifica dacă îi este frig este să introduceți rapid mâna sub mănușile micuțului, pentru a verifica dacă mânuțele sunt reci.
Beneficiile plimbărilor în sezonul rece al anului
- O ieșire în aer liber, pe timpul iernii, este benefică atât pentru părinți, cât și pentru bebeluș.
- O plimbare în aer liber într-o zi de iarnă, cu soare cu dinți, este benefică pentru cel mic: razele soarelui stimulează asimiliarea vitaminei D.
- Ieșirile la aer curat întăresc sistemul imunitar al copilului. Un bebeluș ținut în casă mult timp răcește mult mai ușor decât unul care a ieșit, zilnic, afară.
- Un copil care petrece suficient timp în aer liber este un copil sănătos.
- Aerul rece și mai curat al iernii îl face pe micuț să aibă poftă de mâncare și să doarmă mai bine.
- Când bebelușul este agitat sau plânge, o plimbare în aer liber ar putea să îl liniștească și să îi îmbunătățească starea de bună dipoziție.
- Lumina naturală și aerul curat combat simpromele depresiei, cu care se confruntă multe din proaspetele mămici.