Deşi personalitățile noastre sunt distincte şi încep să se manifeste încă din viața intrauterinaă, semnificațiile mişcărilor pot fi diferite de cele pe care le avem după naştere. Specialiştii spun că agitația este, de cele mai multe ori, un semn bun, de creştere într-un mediu matern favorabil (placenta cu funcție normală, lichid în cantitate normală, o dezvoltare normală a fătului). Pe de altă parte, un făt liniştit, „timid”, poate ascunde o suferință serioasă.
„După 24 de săptămâni, trebuie să simțiți în fiecare zi mişcările copilului, iar după 28 de săptămâni trebuie simțite cel puțin 10 mişcări energice, în 2 ore. În interiorul uterului fătul „vede” şi „aude”, mulțumită mamei, orice stimul pozitiv, liniştitor (muzică plăcută, voce calmă etc.), ce va duce la relaxarea sa. Dacă mediul în care creşte nu este favorabil (lichid puțin, placentă îmbătrânită, consum de tutun sau droguri, stres matern, alimentație de proastă calitate etc.), bebeluşul, instinctiv, se va mişca mai puțin, pentru a evita expunerea la factorii de stres şi pentru «a apăra» organele vitale (creierul şi inima)”, explică dr. Coralia Ştefănescu, medic primar obstetrică şi ginecologie.
Dacă vi se pare ca fătul este prea timid, încercați să îi oferiți o masă dulce. În următoarele 30-40 de minute, va deveni activ. Dacă este în continuare prea timid, trebuie să vă consultați, de urgență, medicul curant.