Există un nivel ridicat de dezinformare despre sex, sănătatea sexuală și infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). Toți am auzit la un moment dat anumite mituri despre sănătatea sexuală, iar, în ciuda progresului făcut în creșterea conștientizării în jurul acestor subiecte importante, ideile false continuă să fie perpetuate.
Unele dintre miturile despre sex s-ar putea să le fi auzit deja, altele ar putea să te ia prin surprindere, dar ceea ce este important este ca aceste informații să fie întotdeauna verificate. Aceste mituri sunt dăunătoare progresului nostru către o societate mai pozitivă și mai informată.
Iată câteva mituri despre sex, care nu ar trebui să mai existe:
Virginitatea poate fi verificată prin analiza himenului
Aceasta este vechea convingere care susține că himenul unei femeii este un indicator al virginității și poate stabili dacă aceasta a avut sau nu un contact sexual vaginal.
Dar, deși multă importanță este acordată himenului, înțeles ca un presupus marker al virginității în multe culturi, adevărul este că, de cele mai multe ori, acest țesut nu indică prea multe informații despre istoria sexuală a unei femei.
Forma și dimensiunea himenului variază de la persoană la persoană. În mod normal, nu acoperă în întregime deschiderea vaginală - ceea ce are sens absolut, deoarece altfel menstruația și alte secreții vaginale nu ar putea să părăsească vaginul.
De fapt, uniele femei chiar s-au născut fără un himen.
În cazurile rare în care himenul acoperă întreaga deschidere vaginală - aceasta este o afecțiune congenitală numită himen neperforat - operația chirurgicală are rolul de a rezolva această problemă, permițând eliminarea secrețiilor vaginale.
În timp ce actul sexual vaginal sau alte activități fizice intense ar putea determina ruperea himenului, multe femei nu au niciun fel de rupere sau sângerare în timpul sexului, deoarece himenul se poate întinde pentru a se adapta penisului.
Așa cum Nina Dølvik Brochmann și Ellen Støkken Dahl, autori ai cărții „The Wonder Down Under” explică, această membrană este un fel de elastic de păr - elastic și flexibil.
Chiar dacă se produce ruperea, sângerarea nu apare întotdeauna. Și pentru că himenul poate avea nenumărate forme, va fi greu de identificat dacă deteriorarea acestui țesut este produsă de o ruptură minoră sau dacă a fost acolo tot timpul.
Dacă faci sex în timpul menstruației nu vei rămâne însărcinată
Deși este adevărat că sexul din timpul menstruației reduce șansele unei sarcini, aceasta nu exclude complet acest risc.
Probabilitatea de a rămâne însărcinată depinde în mare măsură de durata ciclului menstrual. La majoritatea femeilor ciclul menstrual durează aproximativ 28 de zile. De obicei, timp de 3 până la 5 zile apare menstruația, perioadă în care se elimină ouăle nefertilizate sau „ovulele” și mucoasa uterină. Femeile sunt cel mai fertile în timpul ovulației, când se produc ouă proaspete. Ovulația are loc de obicei între zilele de 12 și 16 ale ciclului menstrual, înainte de începerea menstruației următoare.
Unele femei, cu toate acestea, au cicluri mai scurte, ceea ce înseamnă că etapa lor de ovulație se desfășoară mai devreme.
Dacă luăm în considerare acest lucru, împreuna cu faptul că sperma poate trăi în corpul uman timp de până la 5 zile, înseamna că, dacă sincronizarea este corectă, sperma ar putea sa stea în corpul femeii suficient timp cât să persiste și după menstruație, crescând șansa de a rămâne însărcinată.
Deci, dacă ai de gând să ai contact sexual în timpul menstruației, ia în considerare prezervativul.
Orgasmul este doar vaginal
Datorită propagării ideilor promovate de industria pornografică, mulți oameni rămân la ideea că orgasmul unei femei este o experiență pur vaginală, obținută prin penetrarea repetată.
Ei bine, nu există nicio rețetă universal valabilă pentru obținerea orgasmului și, foarte des, femeile vor necesita o stimulare clitoridiană, pe lângă penetrarea vaginală.
De fapt, conform Essentials of Obstetrics and Gynecology, doar 25% dintre femei reușesc să aibă orgasm vaginal, în timp ce 75% dintre femei au nevoie de o stimulare clitoridiană suplimentară.
De aceea, atât bărbații, cât și femeile, au nevoie să acorde mai multă atenție corpurile lor și partenerii lor și să încerce să înțeleagă ceea ce îi satisface din punct de vedere sexual.
Sexul afectează performanța sportivă
De ani de zile, managerii și antrenorii sportivilor de top au interzis sportivilor să aibă contact sexual înainte de unele evenimente importante, de teamă că performanța lor va fi diminuată.
Cu toate acestea, studiile recente arată că activitatea sexuală cu o zi înainte de a participa la o competiție sportivă nu afectează performanța.
Totuși, cercetătorii subliniază că trebuie să continue cercetările - cu privire la potențialele efecte psihologice ale sexului atunci când vine vorba de performanța sportivă. Spre exemplu, în funcție de rezistența psihologică individuală, sexul ar putea modifica starea de spirit a unui atlet înaintea unei competiții.
Masturbarea afectează sănătatea sexuală
Există, de fapt, multe mituri legate de masturbare: că poate face un om să orbească; că poate duce la disfuncții erectile; și că poate provoca disfuncții sexuale la femei.
Cu toate acestea, nu există nicio legătură între organele genitale și aceste posibile efecte. De fapt, specialiștii susțin că, de fapt, masturbare aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, inclusiv eliberarea tensiunii, ameliorarea crampelor menstruale și, nu mai puțin important, poate duce la orgasm.
Sexul arde calorii majore
Experții estimează că 30 de minute de contact sexual poate arde de la 85 la 150 de calorii. Teoretic, trebuie să arzi aproximativ 3.500 de calorii pentru a pierde o jumătate de kilogram din greutate corporală, deci dacă ai consumat până la 100 de calorii de fiecare dată când ai făcut sex, ai putea pierde o jumătate de kilogram dacă ați făcut sex de 35 de ori.
Problema este următoarea: majoritatea oamenilor nu fac sex timp de 30 de minute. În schimb, durata medie a sexului este mai aproape de cinci minute. Sexul nu poate arde o mulțime de calorii, dar a face sex o dată pe săptămână te poate ajuta să trăiești mai mult.
Nu purta șosete când ai contact sexual
Un studiu realizat în Olanda a făcut scanări cerebrale la bărbați și la femei, în timp ce partenerii lor au încercat să creeze orgasm. Se pare că mulți participanți la studiu se plângeau de picioarele reci. Când participanților li s-au dat șosete pentru a-și menține picioarele calde, aceștia au avut, în mod semnificativ, o șansă mai mare de a experimenta un orgasm.
Bărbații se gândesc la sex la fiecare șapte secunde
Un studiu realizat de Ohio State University și publicat în Journal of Sex Research clarifică în mod eficient acest mit.
Cercetătorii au analizat gândurile a 238 de elevi despre mâncare, sex sau somn pentru o săptămână. Rezultatele au arătat că bărbații se gândesc la sex mult mai puțin decât se preconiza, având o medie de aproximativ 19 gânduri pe zi în loc de aproape 8.000 de gânduri pe zi, dacă ar fi să luăm în considerare ideea că bărbații se gândesc la sex la fiecare șapte secunde.
Cât despre femei, acestea au în medie 10 gânduri despre sex.
Așadar, înainte de a te lăsă influențat de o informație pe care tocmai ai auzit-o, ar trebuie să verifici cât de conformă cu realitatea este această. Deși programele de educație sexuală au fost stabilite în cadrul instituțiilor de învățământ, idei greșite despre acest subiect continuă să existe și să afecteze percepția generală a indivizilor.