mamaplus

7 reguli pe care trebuie să le respecți dacă mergi în vizită la un nou-născut

-
//
30.10.2020

Un omuleț nou a venit pe lume. Fie că nou-născutul face parte din familie sau e al unor prieteni, trebuie să ții cont de anumite reguli la prima vizită pe care le-o vei face proaspeților părinți. Nu ai vrea ca prima întâlnire cu suflețelul să se transforme într-o povară pentru părinți, nu-i așa?

1. Ține minte, întâlnirea e despre ei, nu despre tine

Ține minte că vizita pe care o vei face mamei și puiului ei e despre ei. Așa că pălăvrăgeala despre aglomerația de la birou sau viața ta amoroasă nouă sau veche mai poate aștepta. E foarte important să întrebi mama care e cel mai bun timp pentru vizită. Viața ei s-a schimbat radical acum, iar programul la fel. Nu mai e vorba doar despre dorințele ei, ci despre tabieturile micuțului care, deși nou în familie, face deja cele mai importante reguli.

2. Nu o lua personal dacă mama nu vrea vizitată… încă

Te iubește. Apreciază că vrei să o vizitezi, chiar se bucură la gândul ăsta, doar că încă nu e pregătită să dea ochii cu alte persoane și asta trebuie să fie ok pentru tine. Femeile reacționează diferit când devin mame. Unele sunt atât de protective încât în primele zile nu suportă gândul că altcineva va intra în „sanctuarul” boțișorului de aur. Paranoia sau nu, hormonii nu se domolesc din primele zile după naștere. S-ar putea să mai treacă o perioadă până când mămicii îi va veni dorul de interacțiune și va accepta și alte persoane în preajma nou-născutului.

3. Sună înainte de vizită

Niciodată să nu apari în prag pe nepusă masă. Nu se face așa ceva și punct. Întotdeauna vizita trebuie anunțată printr-un telefon sau mesaj, indiferent de cât de puțin ai de gând să stai. Când devii mamă și nu ai niciun ajutor în casă s-ar putea ca totul să fie vraiște în jur, copilul să plângă isteric, iar femeia mereu aranjată de altă dată să fie încercănată și nepieptănată de 2 zile, așa că nu-i trebuie un stres suplimentar.

4. Fii foarte atentă la microbi

Să nu cumva să-ți treacă prin minte să faci o vizită unui nou-născut dacă ai fost bolnavă recent sau dacă vreun membru al familiei tale cu care locuiești în același spațiu are vreo răceală. În această perioadă mămicile sunt foarte panicate când vine vorba despre sănătatea celui mic și li se aprind toate beculețele când aud de răceală, gripă sau boală. Nici nu e de mirare. Nou-născuții nu au sistemul imunitar bine dezvoltat și orice microb cu care vin în contact se poate transforma într-o adevărată problemă.

Spală-te pe mâini înainte ca mămica să te roage să o faci. Ai pune-o într-o situație ciudată să-ți spună: „Spală-te, te rog, pe mâini!”.

Nu pupa copilul! Oricât de tentant ar fi să atingi pielea finuță a bebelușului, nu face acest lucru decât dacă mama e de acord cu acest lucru.

5. Nu face comentarii despre casa sau corpul mamei

Ultimul lucru pe care și-l dorește o proaspătă mămică e să-și facă inimă rea din cauza că în casă nu e totul la dungă sau că ea nu arată la fel ca înainte de sarcină.

6. Nu comenta deciziile de parenting pe care le ia

Acordă-ți sfatul atunci când e cerut. Indiferent de cât de multe îți pare că știi, atâta timp cât nimeni nu te întreabă, nu veni cu idei și sfaturi. Mama a petrecut cu siguranță suficient timp documentându-se și a luat deciziile în cunoștință de cauză.

7. Nu uita să mai și pleci

I-a făcut plăcere să te vadă, te iubește, te respectă, dar are nevoie mai mult ca niciodată de timp pentru ea. Vizitele scurte și dese vor fi mai apreciate decât șederile de câteva ore.