Grădinița este etapa în care copilul pășește pentru prima dată în viața socială, integrându-se într-un cerc nou de oameni, cu reguli clare și bine stabilite. Nu toți copiii acceptă cu ușurință această schimbare. Totuși, ei părăsesc mediul familial și se aventurează în necunoscut. De cele mai multe ori, refuzul copiilor de a merge la grădiniță se manifestă prin plânsete, țipete sau treziri în timpul somnului.
Ce trebuie să facă părinții în asemenea situații și cum să-i ajute pe cei mici să depășească orice emoție negativă?
Monica Reu, trainer de comunicare non-violentă, a explicat de ce copilul nu vrea să frecventeze grădinița și să se despartă de mama și tata pentru o zi întreagă, dar și care sunt pașii pe care cuplul trebuie să îi facă în acest sens.
„Foarte multe dintre situațiile pe care copiii noștri le trăiesc pe parcursul zilei, ei le procesează noaptea. Așadar, într-o anumită măsură și între anumite limite, faptul că el vorbește în somn și spune anumite lucruri legate de grădiniță este ceva firesc. Trecerea de la statul acasă la mersul la grădiniță este o schimbare foarte, foarte mare pentru orice copil.
Părinții trebuie, de asemenea, să se bazeze și pe instinctul lor și să investigheze dacă nu cumva trezitul ăsta al lui în timpul nopții nu are o bază foarte reală și anume ceva ce se întâmplă la grădiniță și care chiar nu-i priește. Cred că de lucrul acesta îți poți da seama după modul în care el reacționează în momentul în care îl lași acolo”, explică specialistul.
Potrivit expertului, copilul cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 2 ani jumătate poate să nu fie încă pregătit să stea mai mult timp departe de părinții lui.
„Părinții pot, în primul rând, să vadă care este reacția copilului atunci când se pregătesc pentru mersul la grădiniță. Dacă reacția lui este foarte puternică și de împotrivire, și dacă părinții au posibilitatea să îl mai țină o vreme acasă, eu aș da ascultare sentimentelor și nevoilor copilului care spune că încă nu se simte pregătit să se desprindă. Mi-aș dori ca mersul la grădiniță să fie pentru toți copiii o bucurie și o oportunitate de socializare”, afirmă Monica Reu.
Este de reținut faptul că, copilăria nu presupune doar o cale ușoară și dreaptă, iar copilul are nevoie de susținerea necondiționată a părinților încă de la naștere, pentru ca mai apoi să învețe să depășească orice frică și să-și formeze abilități care îi vor fi de ajutor în viață.