De obicei, atunci când nou-născutul plânge, părinții sunt cuprinși de panică și grijă. Pentru ei plânsul copilului devine o problemă pentru care se grăbesc să caute îndată o soluție. Deși la prima vedere nu vezi niciun avantaj în faptul că cel mic plânge, există totuși mai multe beneficii în acest sens, întrucât plânsul reprezintă o formă de comunicare și vine ca un răspuns la stimuli, precum foame, sete, disconfort, durere, oboseală etc.).
Specialiștii susțin că plânsul „sănătos” la sugari și nou-născuți se declanșează ușor și se uită repede, nu lasă anumite traume și este, de asemenea, o reacție de adaptare la mediu, de a atrage atenția, de a cere afecțiune.
Ce întrebări să-ți pui atunci când bebelușul plânge?
- E bolnav?
- Poate îl doare ceva?
- Vrea să mănânce?
- Are nevoie de sân?
- Are colici?
- Trebuie să-i schimb scutecul?
- E obosit?
- Vrea în brațe?
- Îi este prea cald sau prea frig?
Potrivit medicilor, eritemul fesier și colicile sunt cele mai întâlnite cauze de plâns la sugarul sănătos. Apoi, apar unele etape care îl deranjează pe cel mic: îmbrăcat, dezbrăcat, schimbatul scutecelor, baie, picături în nas și ochi, igienă etc. De asemenea, aglomerația, gălăgia și prea mulți oameni în jur îl pot face pe bebeluș să plângă.
Când apare și cât durează plânsul?
Plânsul la nou-născut crește în intensitate și durată în primele 6-12 săptămâni de la naștere. Ulterior, el începe să dezvolte alte modalități de răspuns la stimuli: zâmbește, întinde mâna după anumite obiecte, gângurește, arată spre un lucru pe care îl vrea.
Durata plânsului „sănătos” la sugar depinde și de felul cum răspund la plânsul lui, cei care-l îngrijesc. În cazul dat - părinții. Unii micuți plâng mai mult, alții mai puțin, în funcție de temperamentul și personalitatea lor, dar și a părinților.
Durata plânsului la un bebeluș sănătos este estimată în felul următor:
la 2 săptămâni de viață - 2 ore/zi;
la 6 săptămâni de viață - 3 ore/zi;
la 3 luni - 1 oră/zi.
Plânsul facilitează respirația și induce somnul la bebeluși
Plânsul este benefic pentru nou-născuți, iar atunci când ei nu plâng, atunci poate fi vorba despre anumite probleme de respirație. Astfel, medicii apelează la diferite tehnici pentru a-l face pe copil să plângă: țin bebelușul cu capul în jos sau îl scufundă în apă rece. Acesta este primul plâns al nou-născutului și este foarte important pentru respirația lui, după ce cordonul ombilical este tăiat.
De asemenea, „plânsul controlat” este eficient în inducerea somnului la bebeluș, o tehnică pe care toți părinții ar trebui să o învețe. Potrivit specialiștilor, un nou-născut doarme mai mult timp după plâns și există puține șanse ca el să se trezească în timpul somnului. Acest lucru se explică prin faptul că cel mic intră într-o stare de somn profund după plânsul controlat.
Ce să faci atunci când bebelușul plânge?
- Analizează cauzele posibile ale plânsului și elimină-le! Aici avem în vedere starea de sănătate, scaunul și urina, temperatura corpului, respirația etc., dar și temperatura camerei, lumina, zgomotele produse de radio sau televizor.
- Oferă-i atenție și afecțiune! Ia-l în brațe, vorbește-i, cântă-i ceva, fă-i masaj pe spate și abdomen, leagănă-l, șoptește-i vorbe de alint, cu o tonalitate redusă a vocii.
- Alimentează-l, mai ales dacă ultima masă a avut loc la mai mult de 2 ore.
- Schimbă-i scutecul!
- Fă-i băiță! Apa îl va liniști.
- Oferă-i suzeta!
- Distrage-i atenția cu vreun obiect strălucitor!
- Scoate-l la aer și fă o plimbare cu el!
Când este cazul să apelezi la ajutorul unui medic pediatru:
- Dacă bebelușul plânge în exces, mult mai mult decât este indicat mai sus;
- Dacă plânsul se aude precum un țipăt, o durere sau o suferință;
- Dacă plânsul este însoțit și de alte manifestări, precum vărsături, diaree, constipație, refuz de a mânca, senzație de tremur etc.