Se pare că cea mai valabilă explicație pentru reprizele de agitație a bebelușului în a doua parte a zilei ține de faptul că volumul laptelui matern tinde să scadă spre seară din cauza ciclului natural al hormonilor de pe parcursul zilei.
Chiar dacă volumul laptelui este mai mic seară, conținutul de grăsime este totuși mai mare (mai ales dacă bebelușului i se permite să controleze acest lucru prin alăptare), astfel încât cantitatea de calorii pe care copilul o primește nu trebuie să fie semnificativ diferită.
Când se sfârșește agitația de seară a bebelușului?
Doctorii motivează deseori nervozitatea de seară a bebelușului cu sistemul nervos imatur, aflat în curs de dezvoltare. Partea bună este că agitația va lua sfârșit o dată ce bebelușul împlineste vârsta de 3-4 luni. Cu toate acestea, dr. Katherine Dettwyler (care face cercetări privind alăptarea în societățile tradiționale) afirmă că bebelușii din țări sărace, cu societăți tradiționale nu au colici și nici nu sunt agitați pe timp de seară. Acești copii sunt purtați toată ziua în brațe și, de obicei, sug de câteva ori pe oră.
Este alăptarea la cerere o soluție salvatoare?
Pentru mulți copii, agitația pare să fie caracterizată de necesitatea de a avea cantități mici de lapte la intervale frecvente, combinată cu multe îmbrățișări, alăptare și mișcare. Bebelușii cărora li se oferă lapte sau formulă la cerere, se comportă adesea exact în același mod seara. Bebelușul suge o cantitate mică, apoi un pic mai mult, și așa mai departe. Poate că bebelușii își "amintesc" de faptul că mama în timpul sarcinii era foarte activă și își doresc să fie ținuți, legănați și alăptați din nou, în mod constant.
Tehnici de calmare pentru serile agitate
- Purtați copilul într-un sistem ergonomic. Astfel veți avea 2 mâini libere pentru a face alte treburi, în timp ce vă țineți, calmați și alăptați copilul, în brațe.
- O mică schimbare. Tata trebuie să petreacă timpul său cu bebelusu; în timp ce mama face un duș sau pur și simplu se odihnește.
- Aerul curat face minuni. Relaxați-vă (împreună cu bebelușul) și plimbați-vă puțin în aer liber - preferabil chiar înainte de ora de culcare a micuțului.
- Sunete liniștitoare. Cântați, vorbiți, ascultați muzică sau folosiți "zgomot alb". Încercați diferite tipuri de sunete, diferite stiluri de muzică și cântăreți cu diferite tipuri de voci.
- Mișcări ritmice. Dansați, legănați-l, plimbați-vă sau chiar mergeți la o plimbare cu mașina - îl va ajuta să se liniștească.
- Bucurați-vă de atingeri. În timp ce îi faceți băiță și chiar după, masați bebelușul ușor.
- Reduceți stimulii. Diminuați lumina, reduceți zgomotul și țineți-l în brațe.
- Poziții diferite de alăptare. Încercați diferite poziții de alăptare și observați care îi place mai mult.
Alăptarea în mișcare. Alăptați bebelușul în timp ce vă plimbați și îl purtați într-un sistem ergonomic.
Combinați mișcarea ritmică cu sunete liniștitoare.