Există nenumărate superstiții și credințe legate de botezul copiilor, iar Maxim Melinti, parohul bisericii de la Ghidighici, vine cu câteva explicații în acest sens.
Preotul dezminte miturile și practicile total greșite întâlnite în societatea noastră în ceea ce privește încreștinarea copiilor. Iată ce trebuie să știe proaspeții părinți, dar și cei care planifică botezul celor mici:
1. Înger păzitor copilul primește la naștere, nu la botez. De aceea, ipoteza precum că, copilul trebuie neapărat botezat ca să primească „îngeraș”, face parte din „teologia băbească”.
2. Mama are voie să iasă din casă până la botezul copilului. De aceea mama va ieși din casă și își va face treburile necesare și vizitele medicale, fără nicio teamă. Asta se referă mai ales la cei care locuiesc prin sate. Acolo persistă tradiția ca până la botez mama nu are voie să ia apă din fântână, iar cea care face acest lucru, spurcă fântâna și apa.
3. La împlinirea celor 40 de zile de la nașterea copilului, mama cu copilul vor veni la biserică, li se va citi rugăciunea - „molitva” pentru mamă și rugăciunea de îmbisericire pentru copil. De acum mama poate intra în biserică și se poate împărtăși, chiar dacă copilul rămâne încă nebotezat.
4. La botez, în cazul în care s-a îndeplinit punctul 3, mama copilului împreună cu tatăl vor intra și vor asista ambii la botez în biserică.
5. Ideea că, copilul mort nebotezat merge în iad este un mit și lipsit de temei evanghelic, care îl prezintă pe Dumnezeu ca pe un Domn al dragostei și milostivirii.
6. Nici copilul, nici mama acestuia nu au nevoie să poarte ață roșie la mână „contra deochiului”, nici până la botez, nici după, pentru că face parte din superstiții. Omul credincios va avea încredere doar în Dumnezeu.
7. În cristelniță nu se aruncă bani, nici petale de flori.
8. Dacă la aceeași slujbă sunt botezați mai mulți copilași concomitent, asta nu-i face frați și surori biologici sau de sânge, decât doar frați și surori întru Hristos, precum suntem cu toții.
9. Botezul nu se face acasă, doar la biserică. Vorba că în biserică e frig în timpul iernii, nu este un argument de a face botezul acasă. Astfel botezul poate fi amânat pe timp mai călduros, iar copilului nu-i lipsește și nu-i vatămă nicidecum reținerea botezului.
10. Somnul liniștit după botez la fel face parte din basmele băbești. Copilul poate dormi mai liniștit după botez, dar asta se datorează harului Duhului Sfânt, care se pogoară peste noi, în timpul primirii sfintelor taine. Lucrul acesta este mai simțit pentru cei maturi, care după liturghia la care s-au împărtășit, îi trage la somn.