mamaplus

10 restricții esențiale pe care trebuie să le respecți în perioada de sarcină

-
//
25.09.2020

Afli că ești însărcinată și brusc intri în alertă, devii atentă la tot felul de informații din surse mai mult sau mai puțin credibile. Ți se pare că sarcina vine cu o mulțime de interdicții, proprii sau ale altora, riscuri și multe semne de întrebare – „NU face efort”, „NU consuma alcool”, „NU fuma”… Cel mai bine este să mergi la medic și să îl întrebi.

În mod evident, el este singura sursă de încredere și îți poate risipi multe semne de întrebare ca să te bucuri din plin de perioada sarcinii și să te pregătești pentru nașterea copilului. Desigur, există niște interdicții de care trebuie să ții cont.

NU lua medicamente decât dacă ți le recomandă medicul tău

Doar medicul tău îți cunoaște starea de sănătate și îți poate recomanda tratamentul sigur ca să nu îți afecteze sarcina, pentru că cele mai multe substanțe trec prin placentă și afectează dezvoltarea fătului. Așadar, nu lua nici medicamente (cu sau fără rețetă), nici vitamine sau suplimente ori remedii de niciun fel decât dacă îți sunt recomandate de medicul ginecolog care urmăreşte sarcina. Dacă sunt recomandate de un medic de altă specialitate, verifică înainte de a le lua cu medicul ginecolog.

Spune NU fumatului de orice fel activ sau pasiv

Fumatul îți face și ție rău, îi face și fătului. Fumul de țigară conține peste 4.000 de substanțe nocive, fumatul afectează circulația (care e deja destul de încercată în timpul sarcinii) şi are un impact negativ asupra dezvoltării fătului care nu mai beneficiază de cantitatea de oxigen necesară. Când tu fumezi, va fuma cu tine și fătul. Substanțele care îți ajung ție în sânge, ajung și la el. De aceea, nou-născuții ai căror mame au fumat cântăresc în medie cu 200 de grame mai puțin decât cei ai mamelor nefumătoare, iar copiii subponderali sunt mai predispuşi la boli şi infecții decât cei normoponderali. Dacă ești fumătoare, discută cu medicul tău, renunță la fumat când afli că eşti însărcinată. Fumatul pasiv are aceleași efecte negative asupra ta și sarcinii tale.

NU consuma alcool

Alcoolul, în orice cantitate, trece prin placentă și este foarte probabil să afecteze dezvoltarea fătului. În plus, se poate asocia altor probleme de sănătate pe care le-ai putea avea în sarcină (de exemplu, trombofilie,  hipertensiune). Copilul se poate naște subponderal sau să aibă sindromul alcoolic fetal (Fetal Alcohol Syndrome – FAS), care provoacă anomalii funcționale şi anatomice ale unor sisteme, având ca rezultat afectarea vederii, auzului şi chiar afectare neurologică.

NU mânca brânzeturi nepasteurizate sau cu mucegai

În timpul sarcinii (ca și în perioada în care vei alăpta), nu este sigur să consumi lactate, brânzeturi nepasteurizate sau cu mucegai, creme și prăjituri care conțin lapte nepasteurizat chiar dacă îți plac foarte mult. Să consumi lapte și lactate în timpul sarcinii, doar pasteurizate și ambalate. Brânzeturile cu mucegai le poți consuma în preparate, doar dacă au fost gătite la temperatură înaltă.

NU consuma băuturi energizante

Cafeina e recomandată cu moderație (320mg/zi de cafeină pentru o persoană sănătoasă), deoarece are efecte benefice. Așadar poți consuma cafea, ceai negru şi verde, unele răcoritoare. Dar în timpul sarcinii, trebuie să respecți niște restricții, în funcție de fiecare organism. Dacă ai tensiunea ridicată sau arsuri (destul de comune în timpul sarcinii), nu e recomandat să consumi cafea, de exemplu. Băuturi energizante nici vorbă, ies complet din discuție. Și ar prinde bine să citești cu mai multă atenție etichetele produselor.

NU mânca nimic nespălat

Nu gusta legume sau fructe dacă nu au fost bine spălate, oricât ți-ar fi de poftă. Nu mai spunem că trebuie să le iei din surse autorizate ca să nu fie contaminate de pesticide. Toate fructele și legumele trebuie să fie foarte bine spălate ca să nu aibă diferiți paraziți care afectează dezvoltarea fătului, precum toxoplasma gondii.

NU mânca ouă sau carne în stare crudă ori insuficient preparate

Orice aliment nepreparat e o sursă de bacterii și paraziți, însă carnea și ouăle prezintă mai multe riscuri. În timpul sarcinii e foarte important să fii atentă ca orice aliment să provină din sursă sigură, să fie transportate și depozitate corect. Nu îți dorești să te trezești cu Salmonella, o bacterie care provoacă intoxicație alimentară cu simptome foarte neplăcute pentru femeia însărcinată. Astfel, renunță la orice poate conține ouă în stare crudă (maioneză, creme și prăjituri). Nu consuma nici sushi, nici orice alt preparat din carne negătit sau la temperatură joasă.

Spune NU și peștelui gras sau oceanic

Peștele gras conține mercur (de exemplu, tonul, macroul, sardelele sau păstrăvul) care, în cantități mari poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al copilului. Evită și în sarcină, și în perioada alăptării consumul de pești răpitori (peștele spadă, rechinul) deoarece au cantități mari de mercur, conform recomandărilor Consiliului European privind Alimentația (EUFIC). Consumă pește o dată pe săptămână!

Spune NU zahărului

Sarcina e o perioada frumoasă, dar plină de modificări și încercări pentru organismul tău. Nu, nu poți mânca orice, oricât doar pentru a-ți satisface poftele. Poți face cu ușurință diabet gestațional (adică specific sarcinii) și îți va fi greu, riști alte complicații, așa că alege fructele și legumele în locul dulciurilor concentrate care nu îți aduc niciun beneficiu nutrițional. Apropo, în sarcină, de-abia prin trimestrul III trebuie să mănânci cca 300 de calorii în plus, echivalentul unui sendviș.

NU renunța să faci mișcare

Da, e important. Te ajută și psihologic, și fizic – vei lua în greutate cât trebuie, vei rămâne în formă, te va ajuta să treci mai ușor peste ultimul trimestru când vei fi mai greoaie. Desigur, discută cu medicul tău căci anumite mișcări îți sunt interzise în funcție de luna în care te afli (de exemplu abdomene, sărituri…). Mergi la gimnastică specială pentru gravide în centre specializate, care te va ajuta să ai o naștere mai ușoară și apoi să revii mai repede la kilogramele de dinaintea sarcinii.