Creștinii ortodocși din Republica Moldova pomenesc ziua în care a fost tăiat capul slăvitului prooroc Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos. Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, cel care a anunțat venirea lui Hristos, propovăduind „vestea cea bună” a Întrupării Sale, este singurul sfânt căruia Biserica Ortodoxă i-a închinat o zi specială de post.
Semnificație:
Sfântul Ioan, Înaintemergător al Domnului, a fost înaintea Mântuitorului Hristos atât în viață, cât şi în moarte. Astfel, a făcut cunoscută venirea Domnului şi sufletelor care erau ținute în iad ale sfinților strămoşi, căci se arătase în lume Mesia cel aşteptat. La fel cum Iisus Hristos avea să pătimească pentru păcatele oamenilor, tot aşa şi Mergătorul Său înainte a suferit moarte mucenicească pentru fărădelegea lui Irod.
Sfântul Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergător al Domnului propovăduia în pustia Iordanului rugăciunea şi postul, pocăința sinceră şi mărturisirea greşelilor. „Şi erau botezați de către el în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele mulțimii de iudei” (Matei 3;6). Acest botez, simbolizând şi consfințind curăția sufletească dobândită prin întoarcerea inimii către Dumnezeu, deschide şi pregăteşte calea Mântuitorului: „Pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția cerurilor” (Matei 3;2).
Tot el vesteşte însă că „Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălțămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc” (Matei 3;11). Şi mărturiseşte că Acela este Mesia cel profețit de toți proorocii Legii Vechi, Iisus Hristos Domnul.
Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a sfârşit muceniceşte, plătind cu viața curajul de a fi incriminat păcatele contemporanilor săi. Sfântul Proroc Ioan a avut tăria de a condamna fariseismul şi împietrirea inimii, propovăduind în schimb întoarcerea sinceră către Dumnezeu şi către sine, în pocăință şi curăție sufletească.
Tradiții și obiceiuri:
Legenda spune că, de teamă să nu păcătuiască, Sfântul Ioan și-a tăiat singur capul și și-a pus în loc un cap de oaie, deoarece o femeie frumoasă se îndrăgostise de el.
În această zi nu este permis:
- să se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mâna, și nici nu se lucrează cu obiecte ascuțite, mai ales cei care se ocupă cu prelucrarea lemnului se abțin să lucreze, deoarece ar trebui să mânuiască joagăre, topoare, securi, barde, fierăstraie etc.;
- nu se toacă și nu se mănâncă varză, pentru că „sfântul de șapte ori i s-a tăiat capul ca pe varză și iarăși a înviat”;
- nu se consumă mere, pere, nuci, usturoi, adică orice fructe sau legume care au formă rotundă;
- pedeapsa pentru cei care încalcă interdicția este posibila îmbolnăvire de friguri și alte boli;
- nu se bea vin roșu și nu se mănâncă legume de culoare roșie, care amintesc de culoarea sângelui;
- se postește pentru vindecarea de boli, dar se postește de către tot creștinul indiferent în ce zi ar cădea;
- femeile chefuiesc fără bărbați, considerând că astăzi este „ziua în care sunt la fel de mari ca și ei”;
- nu se taie nimic, fiind pericol de îmbolnăvire de friguri pentru cel care o face.