În dorința de a aduce pe lume un copil, cuplurile fac orice pentru a ajunge la rezultatul dorit – de la tratamente și investigații costisitoare, până la cele mai netradiționale metode. Dacă totuși aceste rezultate întârzie să apară, se recurge deseori la administrarea unor preparate de ”îmbunătățire sau stimulare” a fertilității. Cât de adevărat este că, luând anumite suplimente alimentare, pot crește șansele de a rămâne însărcinată? Vezi în continuare părerea dr. Corina Manolea, medic ginecolog specializat în tratamentul infertilităţii şi tehnici de reproducere umană asistată.
Singurele recomandări de suplimente în perioada periconcepțională și sarcină ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale societăților profesionale se referă la acidul folic și la fier. Suplimentarea cu acid folic din perioada concepției și până la naștere previne unele malformații fetale și ajută creșterea și dezvoltarea țesuturilor fetale pe tot parcursul sarcinii. Fierul previne anemia maternă la termen, asociată cu risc crescut de greutate fetală mică, infecții și naștere prematură. Nici unul dintre cele 2 nu crește însă fertilitatea la o femeie cu o dieta diversă. Atât în timpul sarcinii, cât și la femeile cu probleme de fertilitate, suplimentarea cu vitamina D, mai ales în sezonul rece, fără soare, este sprijinită de dovezi științifice.
În ceea ce privește suplimentele pentru fertilitate, reglare hormonală sau creșterea libido-ului, există pe piață nenumărate suplimente în diverse combinații, majoritatea ineficiente, unele chiar periculoase (cum sunt spre exemplu fitoestrogenii luați fără discernământ de foarte multe femei).
În cazul femeilor cu rezerva ovariană redusă, embrioni de proastă calitate , vârsta peste 35 de ani, studiile arată că suplimentarea cu resveratrol sau coenzima Q10 (ambele în doze mari) ar putea îmbunătăți răspunsul ovarian la stimulare și numărul de embrioni de calitate bună. În cazul infertilității masculine, există multe suplimente dietetice care promovează creșterea calității spermatozoizilor, majoritatea conținând vitamina C, E, aminoacizi și coenzima Q10. Adevărul este că aceste vitamine și antioxidanți pot ajuta, dar nu în cazul unui bărbat diagnosticat cu infertilitate masculină severă unde tratamentul recomandat pentru obținerea sarcinii este fertilizarea in vitro. Suplimentele alimentare, indiferent de calitatea lor, nu vor aduce fertilitatea acelui bărbat în limitele admise pentru obținerea unei sarcini pe cale naturală. Ele se administrează 2-3 luni înainte de procedura de fertilizare, ca pregatire pentru aceasta, dar atât.
În concluzie, unele suplimente nutritive ajută, dar înainte de a lua suplimente profertilitate și sarcină, mai ales pe lungi perioade, este bine să ne consultăm cu medicul specialist, pentru că unele substanțe conținute pot interfera negativ cu hormonii proprii ai organismului sau pot crește riscul de cancer mamar.