Potrivit unui nou studiu, problemele psihologice care implică respectul de sine, grija pentru carieră și chiar eventualele conflicte în cuplu, pot afecta foarte mult un nou-născut. Prin urmare, este vital să te ocupi de aceste probleme, înainte de a avea copii.
Iată despre ce este vorba:
Ai deja copii, dar îți dorești mai mulți
O mămică a împărtășit că este dependentă de copii. Are deja 5 prichindei și știe că este destul de matură pentru a mai da naștere unui bebeluș, dar, cu toate acestea, își mai dorește un copil. Poate fi vorba de dorința de a umple un gol din suflet sau poate că mămica a avut o copilărie nefericită și vrea cumva să compenseze acest lucru. Așadar, să îți dorești mulți copii nu este întotdeauna bine, ci poate fi vorba despre o problemă care trebuie rezolvată, împreună cu un specialist.
Crezi că apariția unui copil îți va salva relația
67% dintre cupluri au raportat o scădere a satisfacției din relația lor, după nașterea primului copil. Scăderea apare, de obicei, după primele 6 luni la femei și după 9 luni la bărbați, de la nașterea bebelușului. Așadar, dacă intenționezi să-ți salvezi căsnicia în acest fel, nu este deloc o idee bună.
Cariera ta este prioritară
Faptul că muncești mult nu te afectează numai pe tine, ci și pe copilul tău. De obicei, copiii ai căror părinți muncesc prea mult se simt neglijați și invizibili. Drept urmare, ei pot începe să se simtă vinovați și să aibă o stimă de sine scăzută.
Nu ești mulțumită de viața ta
Potrivit Universității din Michigan, copiii învață din comportamentul părinților, copiind tot ce văd la aceștia. Asta înseamnă că puiul tău își va dori să fie ca tine, de aceea este important să apari în fața lui ca fiind o persoană sigură pe ea, cu obiective și dorințe. În caz contrar, s-ar putea să imite incertitudinea ta, împiedicându-l să-și atingă obiectivele, în viitor.
Încă te simți ca un copil
Psihologii au chiar un termen special pentru asta – infantilism, care descrie un adult ce acționează ca un copil. Aceste persoane tind să fie ghidați de emoții, nu de mintea lor. Părinții necesită rezistență și autocontrol, iar copiii tind să copieze din comportamentul lor, așa că cei mici au nevoie de o persoană stabilă din punct de vedere emoțional.
Te lupți cu stresul și anxietatea
Acest studiu a dezvăluit să emoțiile negative ale părinților pot afecta dezvoltarea copiilor lor. Experții cred că, în primul an de viață al bebelușului apare o influență destul de puternică. Drept urmare, este posibil ca cei mici să dobândească comportamente negative și starea de spirit negativă a părinților.
Aștepți perfecțiunea în orice aspect al vieții
Perfecționismul este adesea cauzat de o frică de eșec, de un sentiment de nedemnitate, de stimă de sine scăzută și de experiențe adverse din copilărie. Părinții ar trebui să preia controlul acestei probleme psihologice, deoarece vor fi momente în care copiii lor nu vor asculta de ei și nu vor vrea să-și facă temele.