Dacă nu există probleme și la naștere totul a decurs normal, indiferent că s-a produs pe cale naturală sau prin cezariană, reluarea vieții sexuale poate avea loc după cele șase săptămâni de lăuzie, dar specialiștii recomandă cam după 3 luni.
Practic, organismul oricărei femei este pregătit de reînceperea vieții sexuale, după vindecarea leziunilor vaginale provocate de naștere. Apetitul sexual al femeii poate fi redus, în parte din cauza leziunilor fizice, din cauza schimbărilor hormonale, dar și din pricina tensiunii psihice cauzate de apariția unui nou membru al familiei.
Majoritatea cuplurilor își reiau viața sexuală la aproximativ 3 luni după naștere, altele după circa 5-6 luni, dar sunt foarte multe situații în care, pe fondul stresului provocat de venirea pe lume a noului membru al familiei, viața sexuală să nu fie reluată mai devreme de un an. Este foarte important însă ca, atât tu, cât și partenerul tău să luați în calcul faptul că primul contact sexual după naștere trebuie să fie extrem de blând, cu mare grijă în privința igienei, pentru că pericolul infecțiilor este foarte mare.
În această perioadă, dacă simți cumva dureri în zona pelviană, amână momentul și cere cât mai rapid sfatul specialistului. În privința pericolului apariției unei noi sarcini pe perioada lăuziei, se spune că lactația acționează ca un mijloc natural contraceptiv, cu condiția ca femeia să alăpteze regulat, o dată la 3-4 ore, timp de aproximativ 30-40 de minute, atât ziua, cât și noaptea. (Se spune că una din trei femei care alăptează doar pe parcursul zilei poate rămâne însărcinată).
Stabilește anticoncepționalul potrivit!
Dacă nu alăptezi, practic, lucrurile sunt mult mai simple când îți reîncepi viața sexuală. Doar faptul că ai avut un copil nu înseamnă însă că nu poți să rămâi imediat însărcinată cu al doilea. Există multe cazuri de femei care s-au prezentat la controlul de șase săptămâni după naștere și erau deja însărcinate. După perioada de lăuzie, poți apela la orice formă de contracepție, inclusiv sterilet. Ciclul menstrual se reinstalează după 3-6 săptămâni și, începând din acest moment, pericolul unei noi sarcini este foarte mare. De aceea, se recomandă reluarea folosirii mijloacelor contraceptive.
Atenție, dacă alăptezi, nu poți folosi însă orice formulă de anticoncepționale orale. În astfel de condiții, dacă nu ai nicio altă problemă de sănătate, restul nu depinde decât de adaptarea programului tău și al cuplului la nevoile celui mic, care nu sunt deloc puține și nici facile, la toate acestea adăugându-se, evident, și oboseala acumulată în fiecare zi. Important este ca atât tu, cât și partenerul tău să vă doriți intimitatea și să fiți pregătiți pentru acest prag, după ce ai primit ok-ul de la medicul tău.