Copiii adoră hamburgerii, cârnații, sarmalele și alte preparate cu carne tocată. Însă carnea tocată poate fi foarte periculoasă pentru copiii sub 5 ani. Dacă obișnuiești să-i dai copilului carne tocată trebuie să știi că îl supui riscului de a dezvolta sindromul uremic hemolitic.
Deseori se întâmplă ca preparatele din carne tocată să nu fie gătite complet. Această practică nu este sănătoasă pentru organismul nostru, dar mai ales pentru organismul copiilor, asupra cărora poate avea consecințe grave.
Consumul de carne tocată implică multe riscuri pentru sănătatea copiilor sub 5 ani. Cel mai periculos este temutul sindrom uremic hemolitic (ȘUH) care cuprinde o serie de afecțiuni care includ: insuficiența renală acută, anemie hemolitică și scăderea numărului de trombocite.
Pe lângă acest sindrom, carnea nepreparată foarte bine poate provoca infecții urinare din cauza unei bacterii denumită Escherichia Coli (E.coli). În plus, această bacterie produce o toxină denumită shigu, care călătorește prin sânge, atacă toate organele, apoi călătorește prin intestin și duce în cele din urmă la diaree (uneori cu prezența de mucus și sânge). În final, această toxină ajunge la rinichi și poate cauza insuficiență renală.
Cei mai afectați sunt copiii sub 8 ani, media de vârstă a acestora fiind însă de doar 2 ani. Cele mai frecvente simptome sunt, pe lângă cele deja menționate deja (diaree), deshidratare, ten palid, dureri abdominale și/sau febră. De asemenea, mai pot apărea leziuni roșiatice la nivelul pielii, iar în cazuri rare pot apărea umflături ale corpului și chiar convulsii.
Recomandări importante pentru părinți:
Prevenția este esențială în prevenirea bolilor! Tocmai de aceea trebuie să iei masuri înainte ca primele simptome să apară. Iată ce trebuie să faci:
- Spală-te bine pe mâini înainte de a te apuca de gătit (folosește apă și săpun). De asemenea, înainte și după masă, atât tu, cât și copiii spălați-vă pe mâini foarte bine.
- Gătește carnea până când este bine pătrunsă. În acest fel se vor distruge toate bacteriile pe care le conține, inclusiv E.coli.
- Spală corect ustensilele de bucătărie, dacă folosești un singur cuțit pentru a tăia carnea și legumele, acesta trebuie spălat foarte bine înainte de a tăia un alt aliment.
- Păstrează alimentele rămase la frigider, în recipiente bine acoperite, pentru a evita contaminarea sau alterarea acestora.
- Nu le oferi hamburgeri, în special din fast-food-uri sau supermarket-uri, copiilor sub 5 ani. Ca o alternativă, îi poți prepara acasă din carne pe care să o toci chiar tu, astfel încât să știi exact ce pui în ei.
Cum se tratează sindromul uremic hemolitic la copii
Sindromul uremic hemolitic afectează grav rinichii. Depistat în faza incipientă și urmând tratamentul adecvat, copiii se pot recupera complet. Există însă cazuri în care sindromul uremic hemolitic nu este descoperit la timp, iar copiii vor avea nevoie de dializă și chiar de transplant de rinichi.
Sindromul uremic hemolitic este mult mai frecvent întâlnit decât ai crede. Acesta nu este cauzat numai de consumul de carne, ci poate apărea și în urma consumului de lactate nepasteurizate sau de produse alimentare contaminate cu fecale.
Acestea sunt motivele pentru care măsurile de protecție și prevenție sunt atât de importante. Doar în acest fel se reduce drastic gradul de contaminare.
ATENȚIE! În cazul în care copilul tău prezintă unul dintre simptomele de mai sus, nu apela la auto-medicație, ci mergeți la medic pentru a-i face analize și pentru a-i da un tratament adecvat nevoilor lui.