Corsetul este o piesă vestimentară cu rol modelator, destinat atât femeilor care doresc să își remodeleze silueta și să arate bine atunci când poartă o ținută mulată care scoate în evidență liniile corpului, cât și proaspetelor mămici care își doresc să revină la silueta de dinainte de naștere și să scape de disconfortul fizic, dar și vizual creat de burtica lăsată, colăceii inestetici și multitudinea de vergeturi.
În ultimii ani, purtarea corsetului a devenit un adevărat trend printre femei și în magazine se găsesc în prezent multe tipuri de astfel de corsete, într-o varietate de modele, dimensiuni și nuanțe. Este interesant de menționat faptul că în trecut (secolele XVIII-XIX), corsetul era o piesă vestimentară obligatorie în ținuta unei femei, impusă de rigorile unei mode în care „talia de viespe” era la mare căutare, aceasta constituind de multe ori o garanție pentru o căsătorie reușită.
Purtarea corsetului după naștere este considerată în general a fi o metodă eficientă, cu ajutorul căreia mămicile reușesc într-un timp relativ scurt să își remodeleze silueta și să își recapete formele de dinainte de sarcină.
Purtarea corsetului după naștere: argumente pro și contra
În timpul celor 9 luni de sarcină, corpul unei femei suferă transformări semnificative: se acumulează kilograme care pot fi mai multe sau mai puține, în funcție de organism, moștenirea genetică dar și de stilul alimentar și, pe măsură ce copilul se dezvoltă, uterul crește și el în dimensiune, determinând astfel o modificare a peretelui abdominal. Ca urmare, după naștere, mușchii abdominali și pielea își pierd din fermitate și se lasă, formând pliuri.
Purtarea corsetului, datorită materialului din care este confecționat și a designului special, contribuie la susținerea, dar și la o ușoară compresie a burticii și a mușchilor din zona abdominală, oferind astfel un bun suport pentru o refacere mai rapidă a organismului după naștere și pentru recâștigarea tonusului acestor mușchi. În ceea ce privește necesitatea purtării corsetului după naștere, părerile sunt împărțite și redăm mai jos câteva argumente pro și contra.
Argumente pro:
- În general, principalul motiv pentru care femeile care au născut aleg să poarte un model de corset ține de considerentele estetice și anume, remodelează substanțial silueta, asigurând atât la nivel fizic cât și la nivel psihic, o anumită senzație de confort și siguranță a faptului că prin purtarea acestuia, se va reveni într-un timp relativ scurt la formele de dinaintea sarcinii.
- Mulți medici sunt de părere că purtarea corsetului ajută semnificativ la reducerea efectului de burtică lăsată, cauzat de faptul că pe măsură ce sarcina evoluează, uterul își modifică dimensiunile și ajunge către finalul celor 9 luni să preseze peretele abdominal provocând o lăsare a acestuia și o pierdere în elasticitate a mușchilor. Corsetul asigură o bună susținere, contribuind la retracția mușchilor și la recăpătarea unui abdomen suplu și plat prin efectul de compresie exercitat, dar și de micromasaj, favorizând retragerea țesutului adipos atât din zona abdominală, cât și din zona coapselor (în cazul purtării unui corset întreg sau tip pantalon trei sferturi).
- Purtarea unui corset elastic este benefică și indicată pentru femeile care au născut prin cezariană, deoarece în urma acestei intervenții care presupune secționarea mușchilor abdominali și a uterului, aceștia se refac mai greu și au nevoie de o susținere fermă și constantă, pentru a se preveni apariția unor eventuale eventrații sau ruperi a acestor mușchi. În acest sens, medicii recomandă ca mămicile să poarte corsetul pentru o perioadă de șase la opt săptămâni, în timpul zilei, de preferință atunci când acestea sunt active și să fie foarte atente la modelul de corset pe care îl aleg, la dimensiunea sa precum și la tipul de material din care este confecționat.
- Un alt avantaj al corsetului este acela că poate fi purtat imediat după naștere și contribuie foarte mult la reducerea durerilor abdominale și de spate pe care mămicile le resimt în special atunci când sunt nevoite să se aplece și să ridice bebelușul sau obiecte mai grele. Corsetul oferă un suport consistent în acest sens prin reducerea presiunii exercitate asupra zonei lombare, ameliorând durerea și senzația de disconfort.
Argumente contra:
- Unii medici (dar și mame) consideră că purtarea corsetului după naștere nu este o metodă cu beneficii imediate, dimpotrivă, implică o senzație foarte mare de disconfort prin faptul că acționează forțat asupra uterului și a mușchilor abdominali, nepermițându-le să își revină în mod firesc la dimensiunile inițiale. În plus, se consideră că este nevoie de o perioadă destul de lungă de timp în care burtica să se retragă.
- Multe femei care au avut o naștere normală în timpul căreia au suferit o epiziotomie nu au reușit să poarte corset declarând că senzația de disconfort este prea mare din cauza durerilor date de compresia pe care acesta o exercită asupra zonei pelvine.
- Oricât de mare ar fi dorința proaspetelor mămici de a reveni la silueta dorită (există cazuri în care din considerente de imagine, unele femei recurg la purtarea unui corset chiar dacă acest lucru le creează un disconfort major), se consideră că în fapt, un stil de viață sănătos care îmbină o alimentație sănătoasă și echilibrată cu o serie de exerciții fizice cu o intensitate moderată, adecvate femeilor care au născut (pentru cele care au avut o naștere prin cezariană este bine ca exercițiile fizice să se amâne până la vindecarea completă a cicatricei), sunt cele care ajută corpul să dobândească aspectul tonifiat și forma armonioasă. Se crede că purtarea corsetului are doar simplu rol modelator asupra siluetei, mai ales în momentele în care acesta este purtat, el neavând un efect de modificare a dimensiunilor pe o perioadă mai lungă de timp, o eventuală pierdere în greutate fiind pusă pe seama faptului că este greu să mănânci atunci când îl porți din cauza presiunii exercitate asupra stomacului.
Tipuri de corset: cum le alegem?
În ultimii ani, pe piața produselor destinate îngrijirii și remodelării siluetei, a apărut o varietate de modele de corsete ale căror producători garantează că pot satisface cu succes atât nevoia de susținere a zonei abdominale și lombare, cât și dorința de a reveni la o siluetă armonioasă, pentru femeile care au născut și nu numai. Indiferent însă de avantajele și promisiunile cu care producătorii își „ambalează” acest tip de produs în speranța de a-l vinde cât mai bine, nu toate se pretează la a fi utilizate. De aceea există câteva criterii de care trebuie să se țină cont în alegerea modelului de corset:
Tipul de corset trebuie ales astfel încât să se poată adapta pe anatomia fiecărei femei, ținându-se cont de formele diferite ale siluetei dar și de necesitățile acesteia. Astfel, mamele pot alege între:
- Modelul clasic de corset, chilot cu talie înaltă până sub sâni, care este confecționat dintr-un material elastic, amestec de bumbac și microfibre ce permite pielii să respire, prevăzut cu fermoar lateral sau central, asigură o bună compresie a zonei abdominale și o susținere fermă a zonei lombare, având totodată și rol modelator, fiind indicat și pentru mămicile care au avut o naștere prin cezariană. Culorile acestui model de corset pot varia, de la alb, nude sau negru, iar prețurile sunt accesibile (alegerea se face bineînțeles în funcție de buget, marca produsului și beneficiile pe care le oferă).
- Modelul de corset tip chilot sau slip înalt, acoperă zona abdominală și posteriorul până sub coaste și este confecționat dintr-un amestec de nailon cu spandex ce permite pielii să respire, favorizează retragerea burticii după naștere și este mai accesibil ca preț. Și în acest caz, nuanțele pot varia, de la alb, negru sau culoarea pielii.
- Modelul de corset întreg cu pantalon trei sferturi, acoperă talia, coapsele, picioarele până la genunchi și posteriorul, este un model fabricat din microfibre elastice și acționează eficient asupra acestor zone, cu efect modelator și de susținere. Este posibil însă ca nu toate femeile care au născut să se simtă foarte confortabil cu acest tip de corset, în special cele care au avut o naștere vaginală cu epiziotomie.
Măsura/dimensiunea corsetului. Este foarte important ca femeile să știe să aleagă măsura potrivită a corsetului deoarece în cazul în care acestea aleg o măsură mult prea mică, pot apărea probleme ce implică o compresie accentuată asupra nervilor și a organelor, care poate duce la amorțire și obstrucționarea circulației sanguine. Pe piață, există măsuri care variază de la S la XL și XXL, așadar există posibilitatea alegerii măsurii corecte, iar dacă o femeie nu se poate totuși hotărî, poate apela la sfatul avizat al unui consultant ce comercializează un astfel de produs sau al medicului.
Materialul din care este confecționat corsetul trebuie să fie unul care să asigure confort și să permită pielii să respire, împiedicând apariția transpirației. Indicat este un corset fabricat din fibre elastice în amestec cu bumbac, care să nu dea senzația de sufocare și să nu îngrădească libertatea de mișcare.
Pe piață există și alternative la corsetele ce pot fi purtate după naștere, astfel, femeile pot opta și pentru centurile de susținere a abdomenului și a spatelui, confecționate dintr-un bumbac elastic, prevăzute cu o închidere cu sistem arici și care sunt recomandate în special mamelor care au născut prin cezariană. Centurile sunt confortabile, ușor de purtat (cel puțin 6-8 săptămâni după naștere) și protejează delicat cicatricea rezultată în urma operației, oferind susținere abdominală și lombară.
Chilotul elastic post natal reprezintă o altă alternativă la corsetele clasice. Confecționat dintr-un material elastic, acesta se prezintă sub formă de chilot clasic sau chilot pantalon până la genunchi, se îmbracă normal sau este prevăzut cu închidere tip fermoar și asigură refacerea tonusului muscular după naștere.
Înainte de a decide asupra necesității purtării corsetului după naștere sau a alternativelor la acest tip de produs, mămicile ar trebui să se informeze foarte bine în legătură cu argumentele pro și contra, să își poată evalua capacitatea de tolerare a unui astfel de obiect vestimentar și mai ales, să apeleze la sfatul avizat al unui medic care, în funcție de tipul de naștere, particularitățile organismului și stilul de viață, să le poată oferi un sfat competent în această privință.