Am auzit că tratarea infertilității se poate asocia cu un montagne russe pentru sistemul nervos. Este adevărat?
Pentru majoritatea oamenilor, da. Multe cupluri care tratează infertilitatea sunt condamnate, lună de lună, să schimbe speranța pe dezamăgire. Viața lor este închisă într-un cerc unde există ovulația și menstruația. Din cauza graficului încărcat care presupune analize și diferite proceduri, cuplul se vede nevoit să amâne obiceiurile de viață de odinioară: să uite de concediu, să lase studiile, să facă pauză în carieră. De multe ori, tristețea, furia și confuzia, generate de infertilitatea prelungită, diminuează din gradul respectului de sine și tensionează relația celor doi.
Trebuie să vă împăcați cu gândul că atât timp cât veți urma tratament împotriva infertilității, vă așteaptă în cuplu avânturi și căderi. Analizați bine decizia de a deveni părinți. Probabil că, în timpul tratamentului, veți dori să fiți susținuți de persoane care s-au pomenit în aceeași situație.
De ce se pare că femeia trece peste această problemă mult mai greu decât bărbatul?
Majoritatea femeilor au crescut fiind convinse de faptul că într-o zi vor deveni mămici. Din copilăria lor, acest lucru este așteptat de toți: de părinți, semeni. Statutul de mamă le este necesar pentru a se simți pe deplin femei. Pentru unele femei, a deveni mamă reprezintă principalul scop în viață. Chiar și femeile care nu-și doresc să devină mame, conștientizează că societatea așteaptă de la ele acest lucru. Această presiune impune femeile, care din anumite motive, nu pot crea o familie, să se simtă ratate, să simtă că viața lor este oarecum incorectă.
Bărbații, însă, în primul rând, nu simt această presiune. În al doilea rând, de mici, băiețeii sunt învățați să fie reținuți și să-și ascundă sentimentele. Este foarte probabil că mulți bărbați sunt la fel de confuzi și dezamăgiți atunci când un curs repetat de tratament nu a dat niciun rezultat. Însă, majoritatea dintre ei consideră că trebuie să fie puternici pentru a reuși să-și susțină moral partenera. Unii, însă, s-au obișnuit să-și ascundă sentimentele într-atât de bine încât, pur și simplu, nu sunt în stare să și le aprecieze pentru a cere ajutor. Dacă, de exemplu, conceperea unui copil este imposibilă din cauza partenerului - din cauza calității proaste a spermei, bărbatul suferă foarte mult, iar gradul său de apreciere personală este foarte redus.
În ceea ce privește femeile care suferă de infertilitate, studiile denotă faptul că șocul emoțional și depresia este la fel ca și în cazul persoanelor cu afecțiuni oncologice, cardiace și cele infectate cu HIV. Una dintre cauzele care generează această stare se ascunde în testele fizice serioase: necesitatea de a face permanent analiza de sânge, administrarea medicamentelor, injectarea zilnică a hormonilor, examinări ecografice, dar și asemenea proceduri cum ar fi recoltarea de ovule, uneori – intervenții chirurgicale. Totodată, de multe ori, cei din jur nici nu observă câtă durere provoacă infertilitatea, întrucât persoanele care nu au copii își ascund sentimentele fapt care nu face decât să sporească frustrarea și singurătatea lor.
Viața noastră sexuală a devenit atât de mecanică. Acest lucru se întâmplă oare și cu alte cupluri?
Da, multe cupluri se plâng pe faptul că de îndată ce au început să se gândească la conceperea unui copil, viața lor sexuală s-a transformat din plăcere în rutină. De multe ori, în timpul tratamentului infertilității, se recomandă de a face sex strict la aceeași oră, iar acest lucru exclude orice spontaneitate și abia de se mai reușește crearea unei dispoziții romantice. Dacă aveți impresia că viața voastră sexuală se înrăutățește faceți o pauză de o lună-două a tratamentului și încercați să readuceți în relația voastră dragostea și bucuria. Rețineți, vorbim acum despre o criză temporară. Mai devreme sau mai târziu, ea va fi depășită, iar dumneavoastră veți reveni la relațiile sexuale depline cu partenerul. Dacă dificultățile persistă, consultați un psiholog specializat pe probleme de infertilitate.
Oamenii permanent întreabă când avem de gând să facem un copil. Cum să le răspundem ca să nu fim grosolani?
Asemenea întrebări pot părea nechibzuite și fără tact, însă, prietenii și rudele se interesează de acest lucru cu bune intenții. Probabil că ei nu cunosc cu ce probleme vă confruntați, sau pur și simplu vor să știe cum decurge tratamentul. Cum nu ar fi, aceste întrebări vă pot provoca durere, mai ales în week-end când vă adunați la un loc cu toată familia, când toți în jur vorbesc despre familie și copii. Dumneavoastră ar trebui să răspundeți simplu la asemenea întrebări: ”Noi lucrăm asupra acestui lucru” sau ”Când vom avea vești bune, vă vom anunța imediat”. Dacă însă nu vă este frică să vorbiți despre problema cu care vă confruntați și aveți un ascultător bun și de nădejde, vorbiți-i despre tratamentul pe care-l urmați. Specialiștii sunt convinși că dacă nu țineți această durere în suflet, vă stă mai ușor. Dacă în ultima perioadă, toți prietenii dumneavoastră s-au făcut cu copii și vă este greu să vă mai întâlniți cu ei, sau dacă permanent sunteți invitați la zilele de naștere ale copiilor lor, evitați asemenea întâlniri. Sau cel puțin, nu țineți durerea în suflet și dacă vă vine să plângeți…plângeți când reveniți acasă. Aceste măsuri vă vor ajuta să mențineți echilibrul emoțional atât timp cât urmați tratamentul.
Ne certăm din cauza banilor pentru că tratamentul este foarte costisitor. Ce să facem?
De multe ori, problemele financiare sunt piatra de poticnire în relațiile de cuplu. Unde mai pui că un cuplu care-și dorește foarte mult să aibă un copil se află într-o permanentă tensiune emoțională. Plus la toate, tratamentul împotriva infertilității este, într-adevăr, foarte costisitor. De aceea, este absolut firesc ca în această perioadă să se întețească conflictele legate de bani.
Analizați la rece situația dumneavoastră financiară având în vedere evoluțiile cele mai nefavorabile ale circumstanțelor. Luând în considerație faptul că în Moldova o procedură FIV costă între 2000 și 3000 de euro, nu este de mirare faptul că pacienții își fac griji în legătură cu aspectul financiar. Cu atât mai mult că puține femei reușesc să capete o sarcină după primul curs de tratament, iar programul necesită a fi repetat în nenumărate rânduri.
Pentru a vă putea auzi reciproc argumentele, discutați și elaborați împreună un plan financiar. Evaluați activele bănești și stabiliți cât și pentru ce vă puteți permite să cheltuiți. Întrebați-vă:
• Sunteți gata să cheltuiți toate economiile pentru a vă reuși o sarcină?
• Nu vi se pare oare că șansele de a avea un copil cu ajutorul procedurii FIV sunt prea mici pentru a risca cu toate economiile pe care le aveți?
• Vă este comod să luați bani cu împrumut? Veți putea oare rambursa aceste datorii când se va naște copilul?
• Dacă tratamentul nu va da rezultate, rămâneți cu suficienți bani pentru a înfia fără probleme un copil?
Dorința enormă de a avea un copil vă poate stăpâni în totalitate, însă, problemele financiare necesită o abordare rațională. De aceea, este bine să stabiliți foarte clar câți bani sunteți dispuși să cheltuiți pentru tratament.
Ne tratăm de infertilitate deja mai bine de doi ani. Cum să ne dăm seama că e timpul să ne oprim?
Întotdeauna este greu să renunți la vise. Totodată, tehnologiile medicale moderne determină cuplurile să continue lupta cu infertilitate lună de lună, an de an. Însă, din păcate, pentru treime dintre acestea, tratamentul nu dă niciun rezultat. De multe ori, aceste cupluri trebuie să accepte realitatea și să continue să trăiască.
Se întâmplă că doar unul din cei doi parteneri vrea să continue tratamentul, altul este gata să accepte viața fără copii sau să înfieze un micuț, dar să pună capăt încercărilor inutile. De fiecare dată, aceasta este o decizie individuală și fiecare face alegerea pentru el. Cum să procedăm? Învățați să vă ascultați reciproc, spuneți deschis partenerului și medicului punctul dumneavoastră de vedere. Veți înțelege când e timpul să vă opriți și să încetați tratamentele.