Perioada sarcinii este foarte frumoasă, însă ea trebuie atent monitorizată din toate punctele de vedere. Dacă amintim de alimentație, aici sunt multe aspecte de care trebuie să se țină cont, pentru a putea duce la bun sfârșit „misiunea bebe”.
Alimente interzise sau restricționate în cele nouă luni de sarcină. Iată care sunt acestea:
1. Pește
… crud poate fi periculos chiar și când nu ești însărcinată. Aceasta din cauza prezenței parazitului Anisakis. Înainte de a consuma, este bine să te asiguri că peștele este absolut proaspăt și controlat. Dacă ai dubii, mai bine te abții.
2. Carne crudă
Pentru a evita riscul de a contracta toxoplasmoză, e recomandat ca atunci când consumi carne, aceasta să fie întotdeauna bine gătită.
3. Salam crud
Același sfat ca și în cazul cărnii: pentru a evita riscul de toxoplasmoză, este necesar ca o gravidă să evite să consume salam crud, ci doar tip copt, cum ar fi șunca.
4. Brânzeturi moi și semi-moi
Gorgonzola, brie, camembertul și alte asemenea brânzeturi trebuie evitate, pentru că ar putea conține bacterii care cauzează listerioza.
5. Lapte crud, nepasteurizat
Pentru a elimina posibila prezență a agenților patogeni, laptele crud, nepasteurizat, laptele proaspăt sau achiziționat direct de la fermă, poate fi consumat numai după fierbere.
6. Ouă crude
Este deosebit de periculos pentru gravidă să consume ouă crude, deoarece albușul oului crud conține avidină, o substanță care împiedică absorbția vitaminei H. Poate fi consumat gălbenuș crud, dar într-o măsură limitată. Doar atunci când oul e foarte proaspăt.
7. Alcool
Conform studiilor, fătul primește cantitatea de alcool în aceeași măsură ca mama. Nu există certitudini cu privire la cantitatea care ar putea fi consumată, de aceea e mai bine a se evita complet.
8. Legume crude, nespălate
Legumele crude trebuie spălate cu grijă și dezinfectate cu bicarbonat (se pune în apa în care speli legumele) înainte de a fi consumate, deoarece ar putea ascunde parazitul care provoacă toxoplasmoza.
9. Cafea
Poate fi consumată numai cu moderație: nu mai mult de două sau trei ceșcuțe pe zi.
10. Zahăr și dulciuri
Consumul de zahăr alb, cât și brun ar trebui redus în timpul sarcinii, deoarece zahărul poate determina creșterea cantității de zahăr din sânge. De asemenea, o gravidă trebuie să evite îndulcitorii artificiali pe bază de molecule chimice. În timpul sarcinii trebuie evitate și zaharurile complexe (cum ar fi carbohidrații) care cresc nivelul glucozei din sânge într-un mod mai lent.
11. Coca cola
Nu este absolut interzisă, dar consumul trebuie să fie foarte limitat, deoarece este o băutură foarte dulce. De evitat și varianta light, deoarece conține îndulcitori artificiali.
12. Ton din conservă
Consumul de pești mari, cum ar fi tonul și peștele-spadă, ar trebui limitat, deoarece acești pești tind să acumuleze mai mult mercur.
13. Scoici
Se pot consuma în sarcină, numai dacă sunt proaspete și bine gătite, pentru a evita riscul de salmonella.
14. Arahide
Acestea se consumă numai în cazul absenței alergiilor. Trebuie evitate variantele sărate și prăjite, deoarece prin aceste procedee se pierd proprietățile nutritive.
15. Ciuperci
Pot fi consumate în sarcină numai dacă ești sigură 100% că sunt comestibile și proaspete. Chiar și ciupercile comestibile, dar nu proaspete, ar putea dezvolta substanțe periculoase.
16. Apă filtrată de la robinet
Apa trebuie consumată nefiltrată, deoarece, în caz contrar, prin filtrare se elimină mare parte din minerale, de care are atâta nevoie o gravidă.
17. Pește afumat
Trebuie evitat consumul, deoarece ar putea conține Listeria monocytogenes, o bacterie periculoasă pentru făt.