Dacă ești mămica unui bebeluș care se confruntă cu apariția dințișorilor, cu siguranță primești multe sfaturi și empatie din partea mamelor care au trecut deja peste acest capitol: ce simptome sunt normale, ce trebuie de făcut și la ce să ne așteptăm.
Iar dacă până acum ți s-a spus că este normal ca bebelușul căruia îi apar dințișorii să facă febră, trebuie să știi că specialiștii te contrazic! Nu, febra nu este simptom al apariției dințișorilor.
Printre simptomele frecvente ale aparției dințișorilor se încadrează: sensibilitate la nivelul gingiilor, salivare în exces, iritabilitate și agitație, tulburări de somn, diaree (pentru că alimentația în perioada erupției dentare este predominant lichidă, ca urmare a sensibilității gingiilor) apetit mai scăzut pentru mâncare și chiar o temperatură ușor mai ridicată a corpului) însă specialiștii Academiei Americane de Pediatrie (AAP) susțin, după mai multe, cercetări, că febra nu se încadrează printre simptomele caracteristice acestei etape.
De ce este atât de important să știm aceste lucru? Pentru că, focusându-ne în mod eronat atenția asupra creșterii dințișorilor, pierdem în vedere ceea ce este chiar mai important de atât: motivul real pentru care s-a declanșat febra.
„Dacă un copil are febră mare, nu mănâncă și nu bea nimic de 2-3 zile, atunci trebuie să tragem un semnal de alarmă”, susține Dr. Paul Cassamasino, director AAP.
Temperatura corpului poate să înregistreze înregistreze valori de 37,5-38 grade Celsius, chiar 38,5, dar nu mai mult de atât. Peste această valoare, starea febrilă trebuie privită independent de erupția dentară și necesită o investigație cât mai amănunțită, având cu siguranță o altă cauză decât apariția dințișorilor.
Absolut obligatoriu devine consultul medicului de specialitate, care va ști care este tratamentul corespunzător.