Cum pot fi consolidate relațiile conjugale și cum se pot înțelege soții dintr-o singură privire?
Evident, fericirea conjugală depinde de ambii parteneri, însă, anume femeia este pe măsură să-i crească iubitului aripi, dar și să-i înrăutățească serios caracterul.
Sfaturile noastre vă cor ajuta să consolidați și mai mult căsnicia dumneavoastră!
1. Învățați să spuneți ”mulțumesc”
Mulțumirea obișnuită, care devine o tradiție, este capabilă să îmbunătățească climatul familial rapid și sigur. Soțul duce copilul la școală? Fără a-l fi rugat, a strâns masa după cină? A observat singur, fără a i se atrage atenția, că ați înregistrat performanțe la sala de sport? Mulțumiți-i sincer pentru acest lucru și nu uitați să vă bucurați pentru faptul că aveți lângă dumneavoastră un bărbat atât de atent.
2. Spuneți-i că vă place de el
Evident, declarațiile familiale la fiecare minut ”te iubesc” sunt caracteristice mai degrabă pentru melodrame decât în viața noastră reală. Totuși, convingeți-vă că în fiecare zi, soțul aude câte ceva plăcut de la dumneavoastră. Admirați în voce ceea ce face el, remarcați calitățile sale pozitive, sau pur și simplu spuneți-i în treacăt: ”ești atât de fine!”. Veți vedea, efectul va fi cu adevărat magic.
3. Îmbrăcați-vă pentru soț
Atunci când mergeți în ospeție sau să vă întâlniți cu prietenele, alegeți minuțios cu ce să vă îmbrăcați, vă aranjați coafura, încercați noi metode de machiaj. Încercați să schimbați un pic abordarea: fiți cea mai frumoasă nu pentru persoane străine ci pentru soțul dumneavoastră iubit. Mai întâi asigurați-vă că știți în ce rochie (lenjerie) îi plase soțului cel mai mult să vă vadă, nu vă schimbați radical coafura fără a vă consulta în prealabil cu el. Iar duminica, când mergeți la plimbare cu toată familia, nu optați pentru blugi, ci alegeți o rochie sau o fustă frumoasă. Foarte simplu, dar cu siguranță, foarte eficient!
4. Fiți de partea lui
Trebuie să rețineți: nu sunteți pur și simplu doi maturi care ați decis cândva să faceți o gospodărie comună. Voi doi sunteți o echipă ! iar oamenii apropiați, întotdeauna, se străduiesc să se susțină reciproc. Așa că, aveți grijă să fiți de partea soțului în orice situație – atunci când se ceartă cu soacra, cu fiul adolescent, sau atunci când are probleme la serviciu. Totodată, asta nu înseamnă că trebuie să vă transformați în propriul lui psihoterapeut, însă, soțul trebuie să știe sigur: dacă ceva se întâmplă, veți fi cu el pe aceleași baricade. Evident, nu trebuie să-i faceți observații sau scandal de față cu rudele, prietenii sau colegii. Asta se poate întâmpla doar atunci când sunteți în doi și doar așa ca să nu-i răniți orgoliul.
5. Învățați expresia ”este o idee perfectă”
Multe certuri de familie au loc dintr-un simplu motiv: soția consideră că soțul ”este cu capul în nori”, ”visează cu ochii deschiși” sau este prea preocupat de planurile mărețe. Chiar dacă ideea soțului nu vi se pare genială, încercați să nu aruncați automat expresii de genul: ”este o prostie”. Faceți o pauză, numărați în gând până la trei și spuneți: ”Da? Este interesant”. Printre altele, soțul dumneavoastră are tot dreptul să-și dorească ceva, să obțină acest lucru și să caute calea de a-și realiza visul.
6. Nu tindeți să deveniți un tot întreg
Desigur, pe de o parte – este extraordinar să te simți ”a doua jumătate” și să respirați în unison, însă, psihologii reamintesc: această ”fuziune” completă poate deveni o tendință periculoasă. Este important ca fiecare dintre soți să dispună de spațiu personal de care are nevoie. Așa că faceți-vă propriile interese și pasiuni și nu vă supărați dacă soțul, dintr-un motiv anume, nu este interesat de ele, iar uneori, în general, vrea să fie singur. Dacă ambii veți învăța să respectați necesitățile și interesele unul altuia, acest lucru nu va face decât să consolideze căsnicia dumneavoastră.
7. Fiți o gospodină bună
Da, este un sfat destul de banal dar foarte eficient: învățați să gospodăriți în așa fel încât să nu faceți din asta nici eroism și nici probleme. Soțul, care după serviciu, trebuie să facă cumpărături în baza unei liste, iar în week-end – curățenie și un raid la centrul comercial, cu siguranță nu este fericit. Studiați metodele contemporane de facilitare a gestionării treburilor casnice: în primul rând – ele cu adevărat sunt multe, în al doilea rând – vă vor ajuta să evitați curățeniile generale la care sunt implicați toți membrii familiei, iar asta înseamnă că vă rămâne mai mult timp la dispoziție pentru a petrece timpul frumos împreună. Organizarea ergonomică a spațiului, lipsa obiectelor vechi și netrebuincioase, meniul planificat – toate acestea aduc confortul în casa dumneavoastră și determină soții să investească cu drag forțe și timp în ea.
8. Adresați întrebări
Probabil că vă gândiți că în toți anii de căsnicie ați reușit să vă cunoașteți suficient de bine soțul. Cunoașteți pe de rost obiceiurile sale, știți cu exactitate la ce se gândește, la ce tinde și ce frază va spune în clipa următoare. Printre altele, oamenii înaintează în vârstă și se mai și schimbă ! Așa că vă recomandăm să mai întrebați uneori: ce-și dorește de la viața de familie, de la dumneavoastră și, în general, de la viață? La ce visează? Cum s-a schimbat atitudinea lui față de viață în ultimul an? Cu cât mai bine vă veți înțelege reciproc, cu atât mai confortabil vă va fi împreună.
9. Nu încercați să-l schimbați
Capacitatea de a iubi un om necondiționat, de a-l accepta așa cum este el este, la drept vorbind, regula de bază a unei căsnicii fericite. Însă de multe ori, uităm de ea. Dumneavoastră v-ați ales personal soțul, ați apreciat la rece calitățile lui și ați decis că sunteți pregătită să vă împăcați cu neajunsurile pe care le are? Deci, încercați să luptați cu dorința periodică sau permanentă de ”a-l face mai bun”, ”de a-l reeduca” și în general de a-l transforma într-un om cumsecade. Dacă nu vă reușește – acesta este un motiv de a consulta un psiholog.
10. Fiți încrezută în el
Deschidem un secret: soțul dumneavoastră s-a maturizat demult, în persoana dumneavoastră el nu are nevoie de o a doua mamă și nici de o profesoară severă. Pe cuvânt de cinste, un bărbat matur este capabil să prepare de sine stătător copiilor micul dejun, să-și facă valiza pentru vacanță, să-și cumpere o pereche de pantaloni și chiar să-și facă programare la stomatolog. Sunt probleme? Să le rezolve singur.
Dacă vă iubiți soțul, nu-i spuneți niciodată:
Am spus eu !
Este o emisiune pentru idioți.
Trebuie să discutăm foarte serios.
Fac asta pentru tine !
Dacă erai bărbat, atunci...
11. Dreptul de a greși
Este important să rețineți, în toată lumea nu există om ideal: invariabil prietenos, care nu întârzie niciodată, întotdeauna își respectă promisiunile, gătește asemenea unui bucătar-șef profesionist și găsește întotdeauna cuvintele și intonația potrivită atunci când vorbește cu soția sau copiii. Pe scurt – este o mare greșeală să vă învinuiți reciproc pentru gafele și greșelile comise !
12. Spune ”nu” sentimentului de vină!
Ideea ”soțul bun este cel vinovat” este întotdeauna în detrimentul unei relații de familie: dacă omului îi insufli permanent că aduce doar probleme, inițial va încerca să se apere după care pur și simplu se va îndepărta. ”Nu mă iubești absolut deloc!” – este un argument prost invocat în timpul certurilor. Ați face mai bine dacă ambii ați învăța să vă spuneți reciproc direct și constructiv care vă supărările. Dacă soțul, într-adevăr a făcut ceva prin care v-a supărat și v-a jignit, înseamnă că este capabil să și discute cu dumneavoastră despre acest lucru, să găsească posibilitatea să reabiliteze situația. Însă, și dumneavoastră va trebui să-i mergeți în întâmpinare: învățați să acceptați scuzele sincere și să lăsați trecutul acolo unde-i este locul – în trecut.
13. Fiți un interlocutor interesant
Ar fi de dorit să nu discutați despre faptul că se impune de a căuta un repetitor pentru Ionel, trebuie de făcut reparație în bucătărie, dar despre ceea ce cu adevărat prezintă interes pentru ambii. În lume se întâmplă atât de multe lucruri captivante despre care ați putea discuta cu soțul, realitatea argumentată este tot mai reală: astronauții se întorc de pe stația spațială, sunt inaugurate noi cărți și filme, iar arheologii găsesc noi fosile de dinozauri. Uitați pentru o vreme de reparație, permiteți-i iubitului să vadă că sunteți o persoană multilateral dezvoltată !
14. Învățați să ascultați
La drept vorbind, această tactică este aplicată în procesul de educare al copiilor, însă, și maturii vor avea doar de câștigat de pe urma acestei lecții. Esența constă în faptul de a-i ajuta interlocutorului să-și exprime emoțiile, iar în acest fel stabiliți între voi un contact emoțional. Pentru asta puteți repeta pe scurt spusele lui (”înseamnă că șeful ți-a propus ție acest proiect nou?”), presupuneți care a fost reacția lui (”Probabil că te-ai bucurat!”), spuneți-i propria opinie în legătură cu ceea ce a spus el (Eu, de asemenea, m-aș fi bucurat de o asemenea oportunitate, dar și responsabilitatea este mare).
15. Fiți înșivă
Fiți sinceră cu soțul dumneavoastră, nu vă ascundeți în spatele ”măștilor”, vorbiți-i despre emoțiile pe care le încercați, sentimentele și dorințele pe care le aveți. În acest fel veți învăța să vă înțelegeți reciproc în adevăratul sens al cuvântului. Da, poate că nu sunteți cea mai ideală femeie din lume, însă, el vă iubește anume pe dumneavoastră!
Doar pentru adulți: încă 5 sfaturi
1. Magia atingerii. Atingeți-vă reciproc ! Îmbrățișați-vă pur și simplu, faceți-vă unui altuia masaj, sărutați-vă fără motiv, totodată, aveți grijă ca aceste îmbrățișări și săruturi să nu devină ”frățești” și ”de serviciu”.
2. Timp pentru amândoi. Organizați o adevărată întâlnire: invitați soțul la cafeneaua voastră preferată, plimbați-vă pe bulevard, admirați vederile din oraș. Țineți-vă de mână, vorbiți despre nimicuri și bucurați-vă de compania unul altuia.
3. Spune asta! Din păcate, sunt prea puține epitete legate de dragostea carnală: există riscul de a aluneca spre vulgaritate. Din fericire, de regulă, fiecare cuplu își creează propriul vocabular, așa că faceți uz de el cât mai des ! Apropo, puteți aborda scenele aprinse din filme sau cărți, să stabiliți ce ați dori să încercați în doi din ceea ce ați văzut sau ați citit.
4. Fără grabă. Când ultima dată ați lenevit în pat fără a vă mai uita la ceas? pentru ca nimeni să nu vă sustragă, duceți copiii la țară și deconectați telefoanele. Sau mergeți în week-end într-o mini călătorie romantică.
5. Tehnologiile înalte. Smartphone în beneficiul relației: pe parcursul zilei de muncă, expediați-i soțului câteva SMS-uri cu conținut interesant sau riscant, trimiteți un colaj alcătuit din cele mai seducătoare părți ale corpului sau un fișier audio intrigant.