Alcătuirea unui meniu de sărbătoare pentru copii este mult mai dificil decât organizarea unei mese pentru adulți. La această concluzie ajungi, doar atunci când te confrunți direct cu această problemă. Adulții pot sta ore în șir la masa plină cu bucate, iar la un pahar de vărbă să mănânce totul din jur. În cazul copiilor nu este deloc așa. Astfel încât, alcătuirea unui meniu de sărbătoare pentru copii necesită multă atenție.
În primul rând, trebuie să iei în mîină telefonul și cartea cu rețete. Sunați toți părinții copiilor, care vor fi invitați la petrecere. Aflați care sunt preferințele lor culinare, ce produse le poate provoca alergie. Asta pentru, că în prezent alergie la copii – nu este o raritate și se poate manifesta începând de la pete roșii pe față pana la un atac astmatic. Preferabil să scoateți din coșul cu fructe, portocalele alergice și să înlocuiți tortul de ciocolată cu unul cu cremă din frișcă.
O altă variantă – să puneți farfuriile cu bucate, care pot provoca alergie la alt capăt de masă și să urmăriți cu atenție, ce mănâncă oaspeții.
Alcătuind meniul de sărbătoare pentru copii, trebuie să ții cont de faptul, care mâncăruri sunt preferatele copiilor. În primul rând, în minte îți vine o varietate de dulciuri și bunătăți dăunătoare, pe care copii le mănâncă cu cea mai mare plăcere. Părinții moderni însă sunt atenți la alimentația copiilor și nu le permit excesul d edulciuri sau mâncarea fast food. Totodată, dulciurile pot fi diferite. Înlocuiți bomboanele cu fructe uscate și nuci, prăjiturile pot fi înlocuite cu zefir și marmeladă, iar chipsurile din cartofi pot fi înlocuite cu cele din banane sau mere. Pe masă puneți mai multe fructe și preparați înghețată de casă și muss de fructe.
Însă indiferent de cât de benefice pot fi aceste dulciuri, mâncarea de bază neapărat trebuie să fie pe masa de sărbătoare pentru copiii. Din propria experiență știu cu siguranță, că farfuriile cu cartofi sau salată beuf vor rămâne neatinse. Copii preferă diverse salate, gustări, rulade, canape și tartine. Cu ce vor fi aceste aperetive rămâne la discreția dvs., doar respectați restricțiile la folosirea condimentelor, sosurilor grase și produselor exotice.
Merită să acordați atenție sporită felului în care veți servi bucatele pentru o astfel de sărbătoare. De exemplu, dacă o felie de pâine va avea o formă alungită, deasupra se pune o bucată de cașcaval, iar cu ajutorul unei scobitori se fixează o bucată de șuncă, se va primi o corăbioară simpatică. Fiți de acord, că un copil va mânca mai degrabă o corăbioară, decât o tartină simplă.
Salatele pot fi transformate și ele în opere de artă. Totul depinde de fantezia dvs. și dorința de a crea. Tablourile pot fi desenate cu ajutorul produselor de diverse culori tăiate mărunt, salata de fructe poate căpăta forma unui fruct, iar salata cu pește se poate transforma în pește cu solzi din felii de morcov. Salata poate fi servită și în coșulețe coapte din aluat nedospit.
Sărbătoarea pentru copii – înseamnă veselie și copii în continuă mișcare. De aceea, aveți grijă ca de pe masa de sărbătoare să nu se termine băuturile. Toți copii adoră apa dulce gazată, însă toți adulții știu cât de dăunătoare este. Astfel, puteți înlocui limonada cu sucul de fructe, iar dacă copilul vă roagă mult, puteți cumpăra o sticlă cu băutură gazată de culoare deschisă și să serviți toți copii.
Tortul poate fi servit cu ciocolată fierbinte sau un ceai de fructe. Încă o băutură binevenită este cocktailul cu lapte și fructe, unde puteți adăuga câteva linguri de înghețată și ciocolată rasă.
Și în final să vorbim despre aranjarea mesei. Dacă aveți posibilitate, puneți pe masă veselă cu personaje din desene animate. Șervețelele cu desene pentru copii, la fel vor bucura micii oaspeți. Paharele pot fi înfrumusețate cu paiuri și umbrele pentru cocktailuri, iar tartinele și ruladele cu scobitori din plastic de toate culorile. Masa de sărbătoare pentru copii este gata!