Momentul nașterii este așteptat cu multă nerăbdare de-a lungul Odiseei Sarcinii. Iar când vine, ne poate lua prin surprindere. Cum suntem siguri că sunt semne reale și nu alarme false de declanșare a travaliului? Plecăm la spital sau mai așteptăm? Vezi în continuare niște sfaturi bune de urmat!
Semnele de apropierea de termen (nașterea e aproape):
- fundul uterin coboară;
- respirația gravidei devine mai ușoară;
- apar contracții uterine nedureroase;
- tulburări de somn (insomnie).
Semnele care marchează începutul travaliului sunt:
- eliminarea dopului gelatinos (uneori cu 1-2 zile înainte de declanșarea travaliului);
- ruperea membranelor cu pierderea lichidului amniotic („apa”) este indicație de internare neîntârziată, chiar dacă nu apar dureri la instalarea contracțiilor dureroase care se succed la intervale regulate și cresc progresiv în intensitate. Acestea pot fi resimțite variat în abdomen, în zona lombosacrată (în spate), în perineu.
Emoția momentului poate surprinde pe oricine, așa că este recomandat ca în ultimele săptămâni de sarcină să pregătiți o geantă cu lucruri utile, necesare la spital. Nu uitați cartea de identitate sau cartea de asigurare medicală!
Cum se monitorizează contracțiile care anunță începerea travaliului:
Frecvența și intensitatea contracțiilor sunt indicatori buni care vă ajută să determinați cât de avansat este travaliul și să stabiliți când trebuie să mergeți la spital; ruperea apei este un alt aspect important. La unul dintre examenele trimestrului al treilea, discutați cu medicul despre momentul în care trebuie să mergeți în spital și urmați instrucțiunile date.
Cât durează travaliul?
De regulă, la femeile care sunt la prima naștere, travaliul durează între 8 și 12 ore, iar la femeile care sunt la a doua sau a treia naștere - până la 5-8 ore. În acele momente, este foarte important ca gravida să aibă încredere în medicul ginecolog ales. Respectând îndrumările lui de a respira corect, de a se relaxa, de a ajuta la expulzie împingând, durerile nu vor mai părea atât de violente.
Cum voi naște? Modalități de naștere:
Astăzi se folosește pe o scară tot mai largă anestezia epidurală - introducerea unui anestezic prin intermediul unui tub în regiunea inferioară a măduvei spinării. Este o procedură simplă și dacă este efectuată corect nu are efecte secundare importante asupra mamei sau a fătului.
În momentul expulziei, pentru a preveni ruperea excesivă a perineului, se poate practica epiziotomia. Aceasta este o incizie la extremitatea posterioară a orificiului vulvar (care mărește diametrul de expulzie). Imediat după naștere se face sutura inciziei. În anumite condiții în care nașterea pe cale vaginală nu poate avea loc sau mama nu dorește acest lucru, se practică operația de cezariană de extragere a fătului prin peretele abdominal.
Cezariana se poate face cu anestezie generală, rahidiană sau epidurală. Incizia este, de obicei, orizontală, deasupra regiunii pubiene și când se vindecă devine aproape invizibilă. Dacă nu există recomandare medicală strictă, e de dorit să optați pentru nașterea naturală. În acest caz, recuperarea postpartum este mult mai rapidă, secreția lactată se instalează mai repede, vă puteți bucura și îngriji imediat bebelușul și este o experiență unică.
Când să dau telefon doctorului sau moașei?
Dacă sunteți în al treilea trimestru, probabil vi s-a spus deja de multe ori ce este de făcut când începe travaliul. În orice caz, dacă simțiți că a venit timpul, nu vă jenați să chemați doctorul sau moașa. Este de datoria lor să sfătuiască femeile care nu sunt sigure că se află în travaliu sau care au nevoie de îndrumare. În plus, comunicarea verbală ajută foarte mult, căci specialistul își poate da seama de situație chiar din tonul vocii femeii însărcinate.
Vă va întreba cât de dese sunt contracțiile, dacă puteți vorbi în timpul unei contracții și ce alte simptome aveți: dacă s-a rupt punga apelor, dacă observați o scădere a activității fătului sau dacă aveți o sângerare vaginală, febră, dureri mari de cap, tulburări de vedere, dureri abdominale.
Ce trebuie să fac la începutul travaliului?
La începutul travaliului este foarte important să beți multe lichide. Alternați plimbarea cu odihna, faceți o baie sau un duș călduț pentru atenuarea disconfortului sau durerii. Și încercați să vă odihniți, pentru că vă așteaptă o muncă grea.
Este posibil să am contracții fără travaliu?
Bineînțeles. Experimentați un travaliu fals în cazul în care cervixul nu se dilată (doctorul/moașa poate să verifice acest lucru), contracțiile sunt întâmplătoare și nu cresc în intensitate, iar durerile pe care le simțiți în abdomen sau spate trec ușor cu o baie caldă sau un masaj. Pentru calmarea acestor contracții neproductive și neregulate, beți multă apă. Contracțiile dinainte de începerea travaliului pot dura foarte mult, chiar până la trei zile. Deși dureroase, ele sunt neregulate și impredictibile.
Pot să-mi dau seama că travaliul va începe în curând?
Da. Deși probabil nu vă dați seama de tot ce se întâmplă, corpul începe să se pregătească pentru naștere cam cu o lună înainte. De multe ori, la începutul travaliului, cervixul a început deja să se dilate și să se subțieze.