mamaplus

Când se folosește clisma la naștere și în ce situații nu este recomandată

-
//
09.04.2020

Clisma la naștere este o practică medicală care nu se mai folosește des, însă se poate dovedi utilă în anumite contexte clinice. Află în continuare mai multe informații despre ea.

De ce se face clisma înainte de naștere

Te întrebi de ce ai putea elimina materii fecale în timpul travaliului? Conform unei publicații de profil, aceiași mușchi care se activează când ai un scaun îi vei folosi și în timpul fazei de împingere. Colonul și rectul sunt destul de presate pe măsură ce bebelușul își face loc prin canalul vaginal, conducând uneori la defecație. Dacă această idee te neliniștește, află că personalul medical este obișnuit cu astfel de incidente, fiind șanse ca tu nici măcar să nu fii conștientă că s-a întâmplat (de obicei o asistentă medicală te curăță înainte să realizezi).

Sunt experți care susțin că un consum de alimente bogate în fibre (cereale integrale, fructe și legume) și un consum din abundență de apă în zilele premergătoare nașterii pot conduce la curățarea intestinelor și te ajuta la evitarea constipației.

Deși în prezent clisma la naștere nu mai face parte dintre recomandările standard pentru naștere, continuă să fie folosită în travaliu.

Administrarea clismei în timpul travaliului nu este recomandată din următoarele motive:

  • disconfort fizic
  • costuri ridicate asociate nașterii (clisma înainte de travaliu crește costul total al nașterii)
  • lipsa eficacității (clisma nu are efecte asupra reducerii duratei travaliului; Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă folosirea sa de rutină pentru a reduce durata travaliului).

Când este recomandată clisma

Medicii pot recomanda clisma în cazul femeilor care se confruntă cu constipație înainte de naștere. Eliminarea scaunului reprezintă un incident normal în timpul travaliului și al nașterii. Aproximativ 25% dintre femei pot experimenta incontinența fecală sau eliminare accidentală de materii fecale în timpul travaliului. Pentru a preveni această situație și a se proteja de rușine, sunt gravide care preferă să li se administreze clisma. Iată câteva motive medicale care o indică:

Este redusă contaminarea fecală – conform unui studiu, gravidele care au beneficiat de clismă au prezentat rate de contaminare fecală reduse comparativ cu cele care nu au primit. Contaminarea fecală poate cauza infecție neonatală și infecție la nivelul rănii perineale. Există însă un alt studiu care nu a semnalat niciun fel de diferențe în ceea ce privește rata de contaminare fecală între grupul de femei care a primit clisma și cele care nu au primit. Riscul de contaminare fecală nu este valabil pentru toate gravidele, motiv pentru care clisma nu este necesară întotdeauna.

Scurtează durata travaliului. Administrarea clismei înainte de debutul travaliului poate scurta durata travaliului deoarece se golește intestinul, creând mai mult spațiu pentru ca bebelușul să vină pe lume. Nu există însă dovezi clare care să șuștină această concluzie.

Ameliorează problemele intestinale. În cazul în care nu ai eliminat nimic timp de 24 de ore, clisma poate ameliora disconfortul înainte de a debuta travaliul. În caz contrar, tranzitul intestinal după naștere poate cauza disconfort femeii respective, mai ales dacă a avut parte de o epiziotomie. În plus, dacă mama naște prin cezariană, clisma va fi utilă deoarece nu se simt presată să meargă la toaletă.

Clisma nu ajută în fiecare caz de constipație. De exemplu, femeile care suferă de sindrom de colon iritabil sau de obstrucție intestinală nu ar trebui să facă o clismă. Nu există însă efecte adverse majore, iar gravidele ar trebui să discute cu medicul cu privire la opțiunile pe care le au la dispoziție.

Studiu despre clisma la naștere

Conform unei cercetări publicate în 23 iulie 2013, menționate anterior, dovezile științifice nu susțin folosirea de rutină a clismelor în timpul primului stadiu al travaliului. Administrarea de clismă femeilor în timpul travaliului a reprezentat o practică de rutină în unitățile destinate nașterii din multe state. Ocazional femeile elimină materii fecale în timpul nașterii și s-a considerat că o clismă în prima parte a travaliului poate reduce murdărirea și rușinea asociată resimțită.

De asemenea, s-a considerat că prin golirea intestinului creează mai mult spațiu pentru bebeluș, reducându-se durata travaliului și șansele de infecție pentru mamă și copil. De asemenea, s-a sugerat că poate reduce tranzitul intestinal după naștere, o altă preocupare a mamelor. Dezavantajele sugerate constau în faptul că este o procedură neplăcută și cauzează durere sporită femeilor în travaliu. Deoarece clisma poate produce o murdărire fecală apoasă în timpul nașterii, ar putea crește riscul de infecții.

Cercetarea a implicat patru studii implicând 1917 femei; studiile nu au descoperit nicio diferență semnificativă în rezultatele evaluate pentru copil și mamă. Însă niciunul dintre studii nu a evaluat durerea simțită de femeie în timpul travaliului și au existat date insuficiente pentru a evalua rezultatele adverse rare. Concluzia a constat într-o recomandare contra folosirii clismei la naștere ca procedură de rutină.