Motivul pentru care se consideră riscantă nașterea la 34 de săptămâni gestaționale are îndeosebi legătură cu o afecțiune ce poartă denumirea de tahipnee tranzitorie a nou-născutului. Aceasta este o afecțiune de tip respirator observată la un interval scurt de la naștere la bebeluș.
Din denumire, tranzitorie, presupune că are o durată scurtă, cel mai adesea fiind vorba de un interval mai mic de 24 de ore. Tahipneea reprezintă o respirație rapidă, mai rapidă decât prezintă nou-născuții normali (respectiv între 40-60 ori pe minut).
Ce aspecte trebuie urmărite în cazul unui bebeluș născut prematur la 34 de săptămâni:
- Sănătate. Majoritatea bebelușilor care vin pe lume în luna 8 gestațională sunt perfect sănătoși și duc vieți normale. Pot fi menținuți în spital pentru o perioadă scurtă de timp pentru observație. Unele cazuri extreme, desigur, vor necesita măsuri speciale de îngrijire.
- Îngrijire specială. Așteaptă-te ca bebelușul tău să fie puțin sub pragul normal și să necesite un tratament minim de spitalizare. Poate fi introdus într-un incubator sau amplasat sub o lampă cu ultraviolete pentru o perioadă scurtă de timp pentru a asigura faptul că este stabil din punctul de vedere al temperaturii corporale. De asemenea, poate primi o doză de antibiotic, în cazul în care o infecție a cauzat nașterea prematură.
- Probleme respiratorii. Boala pulmonară cronică poate apărea în cazul unor bebeluși prematuri. Acest diagnostic apare atunci când un bebeluș necesita în continuare respirație asistată după 4 săptămâni. Bebelușul tău poate avea nevoie de îngrijiri medicale pe durată prelungită, medicație și un aport caloric mai ridicat comparativ cu ceilalți bebeluși. Copilul tău poate dezvolta apnee și bradicardie (respirația sa încetează pentru o perioadă scurtă de timp, determinând și scăderea ritmului cardiac), care pot fi tratate prin medicație, stimulare cardiacă și ventilație artificială.
- Sistemul imunitar. Pentru că are un sistem imunitar imatur, poate fi susceptibil infecțiilor și virusurilor. Acest aspect poate fi gestionat cu ajutorul medicației și a îngrijirii medicale.
- Persistența ductului arterial. Un vas de sânge aproape de inima bebelușului ar trebui să se închidă la scurt timp după naștere. În unele cazuri, la prematuri poate rămâne deschis. Se apelează inițial la medicație și apoi, eventual, la intervenție chirurgicală.
- Hemoragie. Un bebeluș prematur poate fi susceptibil hemoragiilor cerebrale, afecțiuni denumite hemoragii intraventriculare. Problema dispare de obicei în decurs de câteva zile.
- Leziuni cerebrale. Leucomalacia periventriculară reprezintă tipul de leziune cerebrală care afectează de obicei prematurii.
- Hrănire. De obicei, un bebeluș născut la vârsta minimă de 34 de săptămâni poate fi hrănit regulat. Există însă un risc de a apărea o inflamație la nivelul intestinelor, cunoscută sub denumirea de enterocolită necrozantă care poate fi în general tratată cu medicație (în unele cazuri se poate impune intervenție chirurgicală).
În final reține faptul că toate aceste probleme de sănătate sunt doar posibile, nu există nicio certitudine că vor apărea în cazul bebelușului tău. Din punct de vedere medical, un copil care a depășit vârsta gestațională de 37 de săptămâni este considerat la termen.