În timpul epidemiei de coronavirus, foarte multe persoane au ales să facă lucruri greșite, fără să se gândească la consecințe. Măsurile luate de autorități au rolul de a preveni răspândirea COVID-19.
Odată ce aceste măsuri au fost anunțate, mulți oameni le-au ignorat, iar numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus cresc de la o zi la alta. Iată 10 lucruri pe care nimeni nu ar trebui să le facă în timpul epidemiei de COVID-19:
Să faci cumpărături în exces
Imediat ce au fost anunțate măsuri de izolare și distanțare socială, oameni din întreaga lume au dat buzna în magazine și au cumpărat produse și alimente în exces. Mult mai multe decât le-ar fi necesare. Aceste reacții ale oamenilor au dus la epuizarea stocurilor unor produse, în special de igienă, și chiar la speculații ale prețurilor. Cumpărăturile se pot face normal pe perioada stării de urgență. Magazinele alimentare rămân deschise.
Cumpărăturile în exces pot pune sănătatea oamenilor în pericol, deoarece mulți nu mai găsesc să cumpere săpun sau geluri dezinfectante pentru că alții le-au procurat în cantități foarte mari. Atunci când mergi la cumpărături, nu uita că și alte persoane trebuie să se aprovizioneze cu produse alimentare și de curățare.
Să distribui informații false
Unul dintre apelurile autorităților din ultima perioadă a fost informarea din surse sigure. Mai mult, aproape toate autoritățile din întreaga lume au pus la dispoziția cetățenilor platforme online de unde se pot informa corect. Din păcate însă, pandemia de coronavirus a luat amploare după ce pe rețelele sociale și mesagerie instantă au circulat informații false despre COVID-19.
Organizația Mondială a Sănătății a demontat numeroase mituri cu privire la modalitățile de prevenire a infectării sau tratamente.
Să intri în panică
Deși cu toții suntem expuși la infecția cu noul coronavirus, specialiștii ne recomandă să avem grijă de sănătatea noastră mentală și să nu intrăm în panică. Tot ceea ce trebuie să facem pentru a ne feri de infecția cu coronavirus este să respectăm măsurile de prevenție. Organizația Mondială a Sănătății chiar recomandă ca timpul pentru informarea asupra pandemiei de COVID-19 să fie unul limitat, astfel încât să nu provoace stări de anxietate sau teamă. Este indicat să te uiți la știri de două ori pe zi.
Să nu iei măsuri preventive
Autoritățile medicale au subliniat de fiecare dată că măsurile de prevenire contribuie enorm la limitarea răspândirii coronavirusului. OMS susține că toată lumea este expusă bolii, deși există o categorie de risc, bătrânii. Tinerii nu sunt nici ei însă „invicibili” în fața noului coronavirus. Așadar, este foarte important să păstrăm măsurile de prevenire și protecție impuse de autorități.
Să ignori simptomele
Dacă ai tuse seacă, febră sau dificultăți în respirație este foarte important să nu ignori aceste simptome și să apelezi autoritățile la numărul de urgență.
Să mergi la spital
În această perioadă, în plină epidemie de coronavirus, nu este indicat să mergi singur la spital. Există niște numere de telefon pe care le poți apela pentru a primi sfaturi sau pentru a anunța că ai simptome de COVID-19 sau alte boli.
Să fumezi
Persoanele care fumează în exces sunt mai predispuse la complicații în cazul infectării cu coronavirus.
Să folosești măști în exces
Organizația Mondială a Sănătății recomandă purtarea măștii doar în cazul persoanelor bolnave sau care intră în contact cu o persoană bolnavă ce prezintă tuse sau strănut.
Să iei medicamente singur
Nu există niciun remediu pentru COVID-19. Așadar, nu lua niciun fel de medicament fără recomandarea unui medic. Atenție și la antibiotice! Acestea tratează doar infecțiile bacteriene, nu și pe cele virale.
Să faci călătorii inutile
Multe persoane s-au infectat cu coronavirus deoarece nu au respectat restricțiile de călătorie. Nu face călătorii inutile și nu pleca de acasă dacă nu ai ceva urgent de rezolvat.