Duminică, 29 martie trecem la ora de vară: ora 3:00 devine ora 4:00. Ce se întâmplă cu somnul celor mici? Trebuie să luăm măsuri ca să se adapteze la ora nouă mai ușor? Am făcut o listă cu trei cazuri posibile și un plan pentru a vă ajuta să intrați în ritm și să rămâneți odihniți.
Copilul tău se trezește la 5-6 dimineața
Dacă ai un copil matinal, trecerea la ora de vară te ajută. În loc să se trezească la 5:30, se va trezi la 6:30. Astfel se mută tot programul cu o oră mai târziu, inclusiv culcarea de seară, ceea ce înseamnă mai mult timp împreună seara ca familie, în cazul în care un părinte sau ambii merg la serviciu.
Ca să menții trezirea mai târzie de dimineață e important să păstrezi somnurile de zi decalate: dacă dormea la 9 și la 13 pe timp de zi (orele biologice de somn pentru programul cu două somnuri) sau la 13 la prânz (ora biologică pentru un singur somn pe zi), atunci pe ora nouă, somnurile vor fi la 10 și la 14.
Notă: copiii matinali ajung invariabil înapoi la ore mici de trezire, în timp. Dar măcar temporar, schimbarea orei te poate ajuta să te odihnești tu o oră în plus dimineață.
Dacă ora de culcare a copilului este 19:00, mutați tot programul de somn treptat pe parcursul unei săptămâni, ca să fie mai ușoare diminețile după ce se schimbă ora. Schimbarea la culcarea de seară va fi în felul următor, dar același calcul se aplică și la somnurile de zi în această săptămână:
- Marți 24 martie: culcare de seară la 18:45, cu 15 minute mai devreme
- Miercuri 25 martie: culcare de seară la 18:30, cu 30 de minute mai devreme
- Joi 26 martie: culcare de seară la 18:30, cu 30 de minute mai devreme
- Vineri 27 martie: culcare de seară la 18:15, cu 45 de minute mai devreme decât în mod normal
- Sâmbătă 28 martie: culcare de seară la 18:15, cu 45 de minute mai devreme decât în mod normal
- Duminică 29 martie: culcare de seară la 19:00 pe ora nouă (18:00 ora veche)
Ce se întâmplă când copiii nu dorm la orele biologice de somn?
Un program de somn deviat de la normele biologice poate funcționa câteva săptămâni, dar treptat copilul acumulează oboseală, apar treziri nocturne mai dese, treziri foarte devreme dimineața, agitație și mârâială pe timpul zilei. Armonizează programul de somn cu ritmul natural al copilului, pentru a-l ajuta să se odihnească.
Fiecare copil este unic
Informațiile despre intervalele de activitate dintre somnuri și orele optime de somn sunt orientative. Unii copii rezistă mai mult decât intervalele menționate mai sus, alții dorm mai puțin pe timp de zi și mai mult noaptea.
Cunoaște-ți copilul, ca să descoperi orele la care adoarme ușor și doarme bine. Asigură-te că este odihnit. Pe fond de oboseală acumulată, semnele de somn sunt mascate de agitație continuă și suprastimulare, până în punctul în care copilul nu pare obosit niciodată. În acest caz, orientează-te după orele de mai sus, pentru a-l ajuta să se odihnească.
Orele biologice de somn îi asigură organismului un somn odihnitor, de calitate.