Cercetătorul Vincent Munster și echipa lui de la National Institutes of Health, din Montana, SUA, au ajuns la concluzia că coronavirusul supraviețuiește cel mai mult timp pe oțelul inoxidabil și plastic.
Anume pe aceste suprafețe, virusul a supraviețuit timp de trei zile, transmite MIT Technology Review. În schimb, virusul nu trăiește mult pe suprafețele din cupru, pe care moare după doar câteva ore. Pe o cutie de livrare din carton, coronavirusul trăiește cel puțin o zi.
Aceste experimente sunt încă preliminare. Vor fi necesare studii amănunțite pentru a fi înțeles exact modul în care coronavirusul se răspândește.
Faptul că noul virus trăiește mult pe plastic este îngrijorător. Acest material se găsește peste tot, de la carcasele telefoanelor și până la interioarele mașinilor. De acolo, coronavirusul ajunge pe fețele oamenilor.
Pentru a găsi un răspuns, cercetătorii americani au încercat să pulverizeze virusul pe șapte materiale întâlnite în mod obișnuit în case și spitale, pentru a vedea cât a rezistat.
Cercetarille mai arată că o persoană își atinge fața, în medie, de 20 de ori pe oră.
Peste 4.700 de persoane au murit din cauza COVID-19 pe glob. Virusul a infectat aproape 128.000 de oameni la nivel mondial.