În viața fiecărei femei vine momentul în care aceasta, din diferite motive, își dorește să nu mai bea pastile contraceptive. În marea majoritate a cazurilor, această decizie este motivată de dorința de a da viață unui copil sau de a trece la administrarea unor alte contraceptive. Citind în continuare acest subiect, veți afla cum să renunțați corect la pastilele hormonale fără a vă prejudicia sănătatea. Vă vom oferi câteva sfaturi utile.
Atunci când femeia decide să nu mai ia contraceptive în pastile, ea urmează să facă următoarele:
1. Faceți o vizită la ginecolog. Medicul va examina starea glandelor mamare și a organelor genitale. În caz de necesitate, medicul specialist vă va recomanda să faceți analize suplimentare. Acest lucru este necesar pentru a determina starea generală de sănătate.
Dacă pastilele contraceptive au fost prescrise pentru corectarea fonului hormonal, în mod obligatoriu este necesară analiza sângelui pentru determinarea concentrației de hormoni sexuali. Ulterior, doctorul va elabora pentru dumneavoastră o schemă de reducere treptată, a pastilelor contraceptive.
2. Administrați toată cutia începută deja. Dacă încetați să administrați contraceptivele la mijloc de ciclu, reducerea hormonală bruscă din cauza lipsei hormonilor sintetici, poate provoca sângerări uterine și alte urmări negative.
Încetarea bruscă a administrării pastilelor hormonale este motivată doar în cazurile în care sunt sesizate efecte adverse, tensiune înaltă, cefalee, hemoragii, amețeli ș.a.m.d. În asemenea cazuri, preparatul nu mai trebuie administrat, iar vizita la doctor este obligatorie. Administrarea în continuare a pastilelor poate implica efecte mult mai negative decât întreruperea bruscă a curei.
3. Alegerea unui alt preparat contraceptiv. Acest lucru este deosebit de important pentru femeile ce planifică să nască. Din punct de vedere fiziologic, sarcina poate surveni peste o lună de la sistarea administrări pilulelor contraceptive. Însă, medicii le recomandă femeilor să nu se grăbească și să aștepte cel puțin trei luni.
În acest timp, în organismul femeii se stabilizează fonul hormonal firesc astfel, ea fiind gata pentru conceperea și nașterea unui copil. De aceea, atunci când este planificată o sarcină, în primele trei luni de la încetarea administrării contraceptivelor, specialiștii le recomandă femeilor să nu se grăbească cu sarcina și să utilizeze contraceptive barieră (prezervativele, sterilet ).
Consecințele administrării îndelungate a pilulelor hormonale
Multe femei vor să știe câți ani pot să primească contraceptive fără a dăuna sistemului reproductiv. Anterior, medicii recomandau să se facă o pauză de 3-4 luni după doi ani de administrare a preparatului.
Acum, însă, acest sfat se consideră a fi unul controversat. După efectuarea mai multor studii, s-a constatat că această pauză reprezintă un stres pentru tot organismul. Iar după adaptare, femeia începe din nou să bea pastile provocând în acest fel o reconstrucție inversă a sistemului endocrin.
Medicii contemporani consideră că o femeie sănătoasă poate folosi contraceptive până la vârsta de 35 de ani. Însă, pentru a evita apariția unor probleme de sănătate, ea trebuie să se prezinte de două ori pe an la medicul ginecolog și o dată la mamolog.
După cum vedeți, se poate renunța la contraceptive fără urmări esențiale asupra organismului. Acest lucru urmează să fie făcut corect, urmând instrucțiunile și sfaturile specialiștilor. În acest caz veți reuși să evitați eventualele probleme de sănătate.