Tinerele mămici se întreabă deseori de câte ori ar trebui să îl hrănească pe bebeluș, și la ce interval. Adevărul este că fiecare bebeluș este diferit și de aceea este greu de spus cu precizie câte mese sunt necesare pe zi pentru a-l sătura.
Recomandarea de bază ar fi: dacă doarme, lăsați-l să doarmă, iar dacă se trezește, dați-i să mănânce.
În general, bebelușii care au la naștere o greutate medie (3300 - 3600 grame) cer 6 mese pe zi. Bebelușii născuți cu greutatea sub 2800 grame, pot fi dispuși să pape 7 sau chiar 8 mese pe zi. Bebelușii mai grăsuți și viguroși se mulțumesc cam cu 5 mese mai abundente.
Este important de consultat graficele de creștere ale bebelușului pentru a verifica din când în când cum ia în greutate bebelușul.
Trebuie să știi că bebelușii nu mănâncă din plictiseală - ei chiar mănâncă pentru că au de făcut ceva foarte important: au de crescut și au nevoie de lapte. Iar stomacelul unui nou născut este de mărimea unei cireșe la o zi de la naștere, apoi este de mărimea unei nuci la 3 zile distanță, urmând ca la o săptămână de viață să ajungă până la mărimea unei caise. La o lună, stomacul bebelușului nou-născut măsoară cât un ou mare de găină.
Deci, alegerea este făcută de bebeluș și nu se poate impune nici de mămică și nici de medicul pediatru. Numărul meselor depinde de energia micuțului, de atitudinea sa naturală de a mânca puțin și des sau rar și mult.
În cazul alăptării la sân, dacă mama propuce la început mai puțin lapte, în mod natural, bebelușul va mânca mai puțin și i se va face foame mai repede.
Cum diferă modul de alimentație al bebelușilor hrăniti cu lapte praf de cel al bebelușilor alăptați?
Nou născuții hrăniți cu lapte formulă pot mânca la un interval de 3-4 ore. În schimb, nou născuții alăptati vor simți foamea mai repede pentru că laptele matern se digeră mai ușor decât laptele formulă. De aceea, bebelușii alăptați trebuie să pape mai des. Adică la cererea lor.
Ce interval de timp trebuie să treacă între mese?
Chiar și intervalul la care vrea să mănânce este ales de bebeluș. În general, pentru un bebeluș normal și fără probleme deosebite, intervalul între o masă și alta terbuie să fie de minim 3 ore și jumătate și de maximum 4 ore. Evident, această perioadă nu trebuie să fie extrem de riguroasă - ci mai mult orientativă. Dacă bebelușul tocmai a mâncat bine și doarme liniștit, intervalul poate fi chiar mai mare de 4 ore.