Dragi părinți, începând cu ziua de 11 martie și până săptămâna viitoare inclusiv, cât durează carantina în grădinițele, școlile și universitățile din Moldova, specialiștii recomandă insistent să nu vă duceți copiii în locuri aglomerate, în spații de joacă, fie ele situate în interiorul clădirilor sau în aer liber. Micuții pot duce mâna în gură, apoi pe leagănul pe care se va da un alt copil.
Niciun copil sub 9 ani nu a murit de coronavirus vor spune mulți. Chiar dacă numărul deceselor din cauza COVID-19 în rândul persoanelor tinere este infim, copiii purtători pot duce boala mai departe către membri mai vârstă din familie sau cei suferinzi de boli cronice.
Ajutați copiii să-și continue educația acasă, prin metode tradiționale. Puneți-i să citească, oferiți-le ajutorul în realizarea exercițiilor. Antrenați-le mintea și nu îi lăsați „uitați” în fata ecranelor. Jocurile pe calculator se pot dovedi extrem de nocive pentru creierul copiilor.
Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru din România, a explicat pe contul său de socializare necesitatea adoptării măsurii preventive de închidere a școlilor. Copiii sunt un „vehicul de contaminare” foarte rapid.
„Dintre toate categoriile de vârstă, copiii sunt cei mai feriți de complicațiile pe care le dă virusul SARS-Cov2, și pentru ei pneumonia dată de Covid-19, de mortalitate semnificativă, este o complicație extrem de rară.
Pe de altă parte populația pediatrică este cel mai rapid vehicul de contaminare în comunitate. Calculul contagiozității la adult pentru virus, de 2.5, este o estimare conservatoare. În rândul copiilor transferul de fluide (salivă, secrețîi nazale) în comunitate este semnificativ mai mare. Copilul, indiferent dacă este simptomatic, ori ba, devine potențial transmițător al bolii atât la alt copil, dar și cu siguranța familiei acestuia.
Orice epidemie are o curbă de apariție a cazurilor. La început par puține, izolate, dar după un prag critic rata crește exponențial, și cu rapiditate, pe măsură ce noi cazuri sunt diagnosticate, și unele persoane dezvoltă simptome severe.
Orice serviciu medical are un ”punct de răspuns”, la care poate face față, și un ”punct de colaps” la care nu mai poate face față cererilor. La acel moment războiul cu o epidemie este, practic, pierdut.
Soluția este să netezești curba de apariție a cazurilor noi, încât să tratezi – să zicem – 1000 de cazuri în câteva săptămâni, nu în 48 de ore.
Aceste decizii, supărătoare pentru mulți, enervante pentru populație, sunt ca sacii pe care îi pui pe malul apei când se anunță viitura. Nu vor opri daunele, dar previn dezastrul.”, susține medicul.