Sarcina este subiect pentru multe mituri, cum ar fi acela că o gravidă mănâncă pentru doi, adică de două ori mai mult. Sau că o gravidă nu are voie să bea cafea în cele 9 luni. Unele mituri au un sâmbure de adevăr în ele, e drept, dar sunt și lucruri pe care le poți face puțin altfel, în loc să te chinui să nu le mai faci deloc și să acumulezi, astfel, o serie de frustrări foarte greu de gestionat.
Iată 7 lucruri pe care ar fi bine să le știi când ești însărcinată pentru că ar putea afecta bebelușul:
Ai sau nu ai voie să faci baie sau saună?
Căldura excesivă dintr-o saună sau o baie în apă fierbinte sunt foarte controversate atunci când sunt legate de sarcină. Pot fi relaxante, dar nu sunt tocmai în regulă pentru bebeluș pentru că ei nu își pot regla temperatura corpului când se află în burtica mamei. Unele studii arată că expunerea fătului la căldura dintr-o saună ar putea provoca daune cerebrale sau spinale bebelușului.
Ce poți face în schimb:
- dacă nu reziști fără o baie fierbinte, aceasta nu trebuie să dureze mai mult de 10 minute;
- dacă nu reziști fără o baie în cadă, ai grijă ca temperatura apei să nu fie mai mare decât temperatura ta corporală;
- întreabă-ți medicul dacă ai voie să faci saună și dacă îți dă permisiunea ai grijă să nu stai prea mult în ea.
Cât de mult dulce ai voie:
În sarcină ai nevoie de mai multă energie, iar corpul s-ar putea să aibă mai multă nevoie de ceva dulce. Ca să nu mai vorbim de poftele de gravidă care uneori s-ar putea să te împingă spre un consum foarte mare de dulciuri. Un studiu arată că mamele care au consumat cantități mari de zahăr în timpul sarcinii au copii cu dificultăți de învățare sau de memorare. Același lucru s-a constatat și în cazul înlocuitorilor de zahăr.
Ce poți face în schimb:
- mănâncă mai multe fructe în loc de dulciuri;
- renunță pe cât posibil la consumul de băuturi carbogazoase, chiar dacă vorbim doar despre apă.
Cât rău face stresul mamei bebelușului:
Se știe că, din cauza schimbărilor hormonale prin care trec, gravidele au de obicei stări schimbătoare. Asta înseamnă că pot trece în câteva secunde de la râs la plâns și de la calm la nervozitate excesivă. Așa-numitele toane de gravidă duc de multe ori la certuri și discuții pe un ton ridicat și deși unii ar spune că e mai bine să dai răul afară decât să îl ții în tine, e bine să știi că nervii și certurile provoacă anxietate și depresie, iar acestea pot face rău copilului, mai ales la nivelul creierului și al sistemului imunitar. În plus, țipătul poate fi rău pentru mamă pentru că provoacă dureri de cap, greață și probleme cu somnul.
Ce poți să faci când te simți nervoasă:
- odihnește-te mai mult;
- asigură-te că dormi suficient;
- meditează;
- fă o plimbare în natură.
Ce se întâmplă cu fătul când mama plânge:
Plânsul este ceva foarte obișnuit în sarcină pentru că mama poate experimenta emoțiile mult mai intens decât înainte, datorită schimbărilor hormonale. Plânsul în sine nu face niciun rău bebelușului din burtică, dar dacă în timp apar și alte simptome, precum pierderea apetitului, apariția sentimentelor de vinovăție, somn prea mult sau prea puțin sau pierderea interesului pentru orice fel de activitate este posibil să avem de a face cu o depresie care ulterior va avea consecințe grave.
Ce poți să faci:
- dacă simptomele amintite durează mai mult de 2 săptămâni, discută cu medicul tău despre asta;
- caută sprijin și discută despre stările tale cu alte mame sau femei gravide, dar și cu partenerul.
Ce se întâmplă cu fătul când mama nu doarme suficient:
O majoritate covârșitoare a femeilor însărcinate, aproape 80%, raportează probleme cu somnul mai mari decât de obicei. Este ceva normal pentru că organismul tău trece printr-o serie de schimbări fizice care, oricât ai fi de obosită, uneori chiar nu te lasă să dormi. Dacă mai adaugi și toate gândurile care încep să îți „tropăie” prin minte când pui capul pe pernă, și toate emoțiile care te copleșesc, obții cocktailul perfect al epuizării fizice și psihice. Privarea de somn poate duce la stări proaste în general și la amețeală și greață. Copilul nu este afectat în mod direct de lipsa de somn, dar ar putea fi afectat de problemele fizice ale mamei. De asemenea, un studiu a arătat că femeile care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au avut travaliu mai lung.
Ce poți să faci:
- stabilește-ți un program de somn și ține-te de el;
- încearcă să faci exerciții măcar 30 de minute pe zi pentru a-ți consuma energia;
- bea lichide în timpul zilei și evită-le înainte de culcare pentru a scădea posibilitatea de a te trezi peste noapte pentru a merge la toaletă;
- când nu poți să adormi nu te enerva, ci încearcă să citești o carte interesantă sau orice altceva care nu implică activitate fizică;
- întreabă-ți medicul care ar fi cele mai bune poziții de somn.
Cât de activă trebuie să fii și cât ar trebui să mănânci:
Când rămâi însărcinată mulți vor avea tendința să te împiedice să te miști prea mult și să te îndoape, pur și simplu, cu de toate. Pentru că acum mănânci pentru doi, nu?
Ei bine, a mânca pentru doi nu înseamnă a mânca de două ori mai mult, ci a fi mai atentă la ce mănânci, în primul rând. Doar așa te asiguri că tu și bebelușul beneficiați de nutrienții importanți și că fătul se va dezvolta, astfel, așa cum trebuie.
Lipsa de mișcare, combinată cu excesele alimentare, poate conduce la o luare în greutate peste limitele admise. Asta se poate traduce în complicații la naștere și într-un risc crescut de obezitate pentru copil. Sarcina nu ar trebui să te incapaciteze și să te facă să nu te mai miști aproape deloc, dacă medicul nu a recomandat acest lucru în mod specific.
Ce poți să faci:
- o gravidă sănătoasă face exerciții măcar 30 de minute pe zi, zilnic;
- plimbă-te cât poți de mult, mai ales dacă nu reușești să faci exercițiile de care aminteam; astfel vei rămâne în formă, iar creierul se va oxigena corespunzător;
- ține-ți dieta sub control, nu te supraalimenta și nici nu te subalimenta de teamă că vei lua în greutate. În primele 6 luni de sarcină aportul caloric zilnic poate rămâne neschimbat, undeva în jur de 2000 de calorii, iar în ultimul trimestru acesta poate crește la 2200.
Ai sau nu ai voie să bei cafea când ești gravidă:
Multe femei renunță complet la cafea când rămân însărcinate. Altele nu își pot imagina viața fără această licoare magică, dar se forțează să nu o mai consume. Altele reduc pur și simplu consumul, dacă erau mari băutoare de cafea înainte de sarcină. Care este varianta corectă? Cea care îți face bine!
Cofeina trece în sângele bebelușului din burtică, prin placentă, iar consumul zilnic excesiv poate afecta fătul. Dar consum excesiv înseamnă să bei 8 sau mai multe cafele pe zi, pe toată perioada sarcinii.
Ce trebuie să faci:
Întreabă-ți medicul dacă ai sau nu voie să consumi cafea, în funcție și de rezultatele analizelor pe care le faci în sarcină. În general este bine să fii atentă la nutriție, în loc să renunți la cafea complet, mai ales că una-două cești pe zi sunt, în mod normal, inofensive.