Poate ai mai auzit că părinții au un copil favorit și este cât se poate de adevărat, se pare. Cine o spune? Tocmai studiile de specialitate! Așa se face că de cele mai multe ori părinții realizează că au un favorit. De fapt, se înțeleg mai bine cu unul dintre copii. Iar la un moment dat este posibil chiar să-l prefere pe acesta. Dar asta nu înseamnă neapărat că îl iubesc mai mult. Ci pur și simplu au o conexiune mai bună.
Cercetările în domeniu arată că părinții tind să-i favorizeze pe cei mici. Nimic nou până acum, nu-i așa? În special dacă ai fost fratele mai mare știi că uneori părinții au un copil favorit.
Americanii au făcut un studiu și au observat că dintre cei chestionați, aproape 2000 de persoane, mulți preferau anumiți copii. De exemplu, 23% dintre părinți aveau favoriți, printre cei mici. Și se pare că 42% dintre bunici îi preferă pe cei mari.
Astfel, ambii copii sunt favorizați – cei mici de părinți, iar cei mari, de bunici. Interesant, nu-i așa? Iar asta nu este tot. Aceiași adulți au recunoscut că se simt foarte vinovați din cauza faptului că au preferați.
Părinții au un copil favorit – alt studiu arată că cei mici NU se simt răsfățați
Așa că, uneori părinții au senzația că favorizează unul dintre copii, dar aceștia nici nu realizează. Un alt studiu englez a arătat că peste 74% dintre mame și 70% dintre tați îi favorizează pe mezini.
Iar o cercetare britanică a mai arătat că, culmea, cei mari sunt cei care se simt favorizați, de cele mai multe ori. Cei mici au senzația că sunt dați la o parte și tratați incorect, din cauza vârstei. Iar frații mai mari, de cele mai multe ori nu sunt invidioși. Aceștia înțeleg de ce mezinii sunt favorizați. Mai ales atunci când părinții nu îi fac pe cei mari să se simtă ”dați la o parte”.
Professorul Alex Jensenm de la Brigham Young University din America notează: “Atunci când părinții sunt iubitori și înțelegători cu toți copiii, toată lumea e mulțumită. Așa că este vital ca părinții să le arate iubire copiilor, în măsură egală. Atunci favorizarea celor mici trece neobservată…”
În momentul în care îi iubesc la fel pe toți copiii, nu este niciun fel de problemă. Doar în momentul în care diferențele făcute sunt majore, atunci este ceva incorect. Așa că iubește-ți toți copiii la fel, ai grijă să nu îi favorizezi prea mult și bucură-te de minunata experiență de a fi părinte.