mamaplus

Alăptarea prelungită face talia subțire. Concluziile îmbucurătoare ale unui nou studiu

-
//
24.01.2020

Mamele care au alăptat pentru o perioadă de 6 luni sau mai mult au avut o talie mai mică în comparație cu mamele care au alăptat pentru o perioadă mai scurtă sau care nu au alăptat deloc, arată noi date. De asemenea, studiile au relevat legătura dintre alăptarea prelungită și un risc scăzut al bolilor cardiovasculare.

„Circumferința taliei, cea care arată gradul adipozității abdominale, s-a dovedit a fi un indicator pentru evaluarea riscului pe termen lung în cazul mai multor boli: hipertensiune arterială, diabet, dislipidemie și sindrom metabolic, dar și în cazul mortalității ca urmare a bolilor arteriale coronare.

Astfel, durata de alăptare poate fi importantă în studiul pe termen lung a sănătății materne, în cea ce privește bolile cardiovasculare și metabolice.

Am constatat că poate exista un efect de prag pentru alăptarea prelungită (mai mare de 6 luni). După contabilizarea factorilor demografici, a stilului de viață și a factorilor socio-economici, beneficiul a rămas”, a declarat Gabrielle G. Snyder, cercetător la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania.

În cadrul studiului „Pregnancy Outcomes and Community Health” (POUCH), Gabrielle G. Snyder a strâns, împreună cu colegii săi, date de la 676 de femei, care au participat la studiu după ce trecuseră 7-15 ani de la naștere. Cercetătorii au împărțit mamele în mai multe grupuri, în funcție de perioada cât au alăptat: cele care au alăptat mai mult de 6 luni, cele care au alăptat mai puțin de 6 luni și cele care nu au alăptat deloc. Apoi au comparat grupurile.

Adipozitatea de la nivelul taliei

„Țesutul adipos intern, activ din punct de vedere metabolic, reprezintă măsura obezității abdominale, distribuite în primul rând în jurul organelor intra-abdominale. Acest țesut adipos poate crește substanțial la o singură sarcină, independent de grăsimea corporală totală”, scrie Snyder.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a sugarului până la vârsta de 6 luni, mama consumând aproape 500 de calorii pe zi în timp ce alăptează.

Diverse studii anterioare au arătat că femeile care au alăptat s-au confruntat mai puțin cu grăsimea din jurul taliei, față de femeile care nu au făcut acest lucru. Dar studiile nu au avut în vedere și caracteristicile diferite ale femeilor.

Studiul POUCHmoms

Snyder și colegii săi au comparat obezitatea din zona abdomenului după aproximativ un deceniu la femeile care au participat la studiul POUCHmoms. Dintre femeile din eșantion, 63% aparțineau rasei albe, 31% erau negrese, iar 6% erau asiatice și amerindiene.

Înainte de sarcină, aproximativ jumătate dintre femei (49%) aveau un indice de masă corporală (IMC) sub 25 kg /m² (greutate normală), iar restul erau supraponderale (21%) sau obeze (30%).

În general, 38% dintre mame nu și-au alăptat bebelușii, în timp ce celelalte au făcut-o de la 0 la 3 luni (22%). 13% dintre ele au alăptat mai mult de 3 luni, până la 6 luni, iar 27% dintre ele au mers pe alăptarea prelungită, adică mai mult de 6 luni.

Din analize a reieșit că femeile care au alăptat mai mult de 6 luni erau mai în vârstă, erau preponderent din rasa albă, aveau un nivel de educație mai ridicat și cu o probabilitate scăzută de a fi fost obeze înainte de sarcină.

După o perioadă de urmărire, în medie de 11 ani, mamele aveau o circumferință medie a taliei de 94 cm, dacă și-au alăptat copilul până la 6 luni și 86 cm dacă l-au alăptat mai mult de 6 luni.

Alăptarea prelungită a redus talia mamelor cu aproape 3 cm

Două tipuri de analiză a predispoziției au arătat că mamele care au raportat alăptarea prelungită a sugarilor au avut o circumferință medie a taliei cu 3,6 cm mai mică și cu 3,1 cm mai mică decât celelalte mame.

„Adipozitatea abdominală este un predictor mai bun de risc pe termen lung pentru bolile cardiometabolice și cardiovasculare decât indicele de masă corporală”, au subliniat cercetătorii.

Ei recunosc că limitările studiului includ potențiale diferențe de dinainte de sarcină, cum ar fi, de exemplu dieta și sportul, care nu au fost luate în considerare.

Snyder și colegii săi fac apel la mai multe cercetări pentru a investiga efectele alăptării în cazul sarcinilor multiple asupra riscului de boli cardiovasculare pe durata vieții.

„Rezultatele noastre justifică analize suplimentare de durată pentru a înțelege magnitudinea relației dintre alăptare și adipozitatea abdominală a mamelor”, încheie cercetătorii.