Tulburările de digestie (balonări, digestie dificilă, senzație de greață), constipația sunt simptome frecvente în timpul sarcinii, care uneori devin neplăcute.
Pentru îmbunătățirea digestiei și combaterea senzației de greață se pot utiliza ghimbirul (ceai, comprimate, dropsuri sau ras și adăugat în limonade), ceai de roiniță sau de mușețel; eventual și ceai de mentă slab (dacă nu există constipație), ceai din flori de soc, ceai de chimen. Atenție, ceaiurile nu trebuie să fie foarte concentrate, se beau 2 căni/zi.
Deosebit de benefice pentru îmbunătățirea digestiei și tranzitului intestinal sunt extractele gemoterapice de smochin și merișor, administrate la sfatul unui medic apifitoterapeut. Atenție! Ca și în cazul medicamentelor, administrarea produselor naturiste (extracte din plante, produse apicole) se va face sub supravegherea medicului fitoterapeut, deoarece plantele conțin principii active care le conferă acțiunea terapeutică, dar pot genera și efecte adverse, chiar dacă este vorba doar de un simplu ceai.
De exemplu, consumul de ceai verde, negru trebuie limitat pe perioada sarcinii și lactației, deoarece și acestea conțin diferite concentrații de cafeină care pot provoca stări de agitație și nervozitate care se transmit și la făt.
De asemenea, consumul prelungit sau în cantitate mare de ceai verde poate antrena o pierdere de calciu și fier. În perioada sarcinii NU se vor administra purgative din plante ce conțin alcaloizi (aloe, crusin), plante cu principii amare (coada-șoricelului, rostopască, pelin, obligeană), ulei esențial de anason, fenicul, mărar, pătrunjel, ardei iute, plante ce conțin estrogeni (salvie, lemn-dulce), derivați de opiu (semințe de mac), deoarece pot declanșa contracții uterine.
De aceea, ca și în cazul medicamentelor, și medicul ginecolog care monitorizează sarcina trebuie informat despre remediile la care apelăm.
Remedii în caz de hemoroizi:
Hemoroizii (dilatații ale venelor anorectale) interni și/sau externi (în afara canalului anal) apar frecvent, sarcina fiind un factor favorizant.
Pentru prevenirea apariției crizelor hemoroidale, alimentația trebuie să includă multe legume, verdețuri, fructe proaspete, cereale, bogate în fibre care să asigure un tranzit intestinal normal; combaterea sedentarismului, a statului prelungit pe scaun.
Să folosim ceaiurile enumerate mai sus. Castanele acționează ca tonic venos și reduc permeabilitatea capilară. Se poate consuma câte o farfurie de piure de castane îndulcit cu miere înainte de micul dejun și de cină (timp de câteva săptămâni).
De asemenea, pot fi consumate sub formă de extracte gemoterapice din muguri de castan sălbatic și comestibil. Local, se poate institui un tratament cu: băi de șezut sau comprese cu infuzie de gălbenele, mușețel; unguente ce conțin muguri de plop, gălbenele, castane, propolis, rășină de conifer; cataplasme pe bază de argilă, aplicate zilnic sau la 2 zile, în cazul hemoroizilor externi.
Alimentația, rol important:
Pentru prevenirea constipației și a hemoroizilor și nu numai este recomandabil ca în perioada sarcinii să avem o alimentație echilibrată, moderată, diversificată, cât mai naturală, să evităm consumul de alimente tip fast-food, patiserie și dulciuri din comerț, băuturi sintetice.
Accentul trebuie să cadă pe alimente care să ne asigure raportul optim între proteine de calitate/lipide sănătoase/glucide cu eliberare lentă: carne de pește (de două ori/săptămână), carne de curcan, ouă, brânzeturi, lactate, legume și verdețuri (cât mai puțin prelucrate termic), uleiuri presate la rece, fructe oleaginoase (nuci, arahide, alune, caju, semințe), fructe proaspete, cereale integrale.