Credințele populare spun că forma burții poate „prezice” sexul copilului şi că poftele mamei din timpul sarcinii lasă semne pe pielea bebeluşului. Alte vorbe din popor învață gravidele să mănânce cât pentru doi, să nu întrețină relații sexuale şi să nu-şi vopsească părul.
Medicii atrag însă atenția că, pe lângă faptul că nu e confirmat ştiințific, folclorul din jurul sarcinii poate dăuna şi mamei, şi fătului.
Mitul 1. Trebuie să mănânci pentru doi
FALS. O tradiție moştenită din mamă în fiică spune că, în timpul sarcinii, femeile pot mânca fără oprelişte din toate. În mod normal, gravidele nu trebuie să se forțeze să mănânce (2.000 de calorii pe zi sunt suficiente), pentru că fătul îşi „extrage” singur toate substanțele nutritive de care are nevoie. Gravidele nu trebuie să pună mai mult de 10-13 kilograme în timpul sarcinii, cu câteva variații. Jumătate dintre ele „se pricopsesc” însă cu prea multe kilograme, pe care ulterior le dau cu greu jos şi care predispun fătul la obezitate şi diabet.
„Dacă depăşiți aceste limite de greutate, creşte riscul de hipertensiune în sarcină, care poate da complicații severe la naştere şi nu numai. În plus, gravidele pot naşte bebeluşi predispuşi la obezitate. Dacă mama are glicemia mare în sarcină, excesul de glucoză trece în sângele copilului. Astfel, copilul secretă foarte multă insulină şi depozitează grăsime pe brațe, pe picioare, ajungând să cântărească peste 4.500 de kilograme la naştere. Mai târziu, dezvoltă intoleranță la glucoză, care predispune la diabet”, explică medicii în obstetrică-ginecologie.
Mitul 2. Nu trebuie să întreții relații sexuale în sarcină
FALS. Femeile care au o sarcină normală, fără probleme, au voie să întrețină relații sexuale până când intră în travaliu. Copilul nu are de suferit, pentru că sacul amniotic, musculatura puternică a uterului şi dopul de mucus care „sigilează” cervixul îl ține departe de infecții.
„Există însă şi restricții: în cazul în care placenta este jos inserată şi apar sângerări, în cazul în care gravidele au mai pierdut sarcini sau țin cu greu o sarcină. Dacă apar dureri persistente după sex, discutați acest lucru cu medicul. În rest, nu există restricții. Cât despre poziții, nu există recomandări standard. Încercați să le găsiți pe cele confortabile”, este sfatul medicilor.
Mitul 3. „Nebunia” acidului folic
ADEVĂRAT. Acidul folic sau vitamina B9 este necesară în timpul sarcinii şi chiar înainte de conceperea copilului. Femeile care au mai născut copii ce s-au dezvoltat greu sau cu malformații, cele cu istoric de malformații în familie sau cele anemice trebuie să ia obligatoriu suplimente cu acid folic.
„Vitamina B9 ajută la dezvoltarea sistemului nervos central al fătului. În mod normal, pentru o gravidă fără nevoi speciale, doza zilnică este de 400 de micrograme. În alte țări, toate femeile la vârstă conceptuală iau acid folic”, subliniază ginecologii.
Mitul 4. Forma burții indică sexul copilului
FALS. Credința populară potrivit căreia femeile care au burta „țuguiată” vor naşte băiat, iar cele care au burta „turtită”, rotundă vor naşte fată, sunt pure speculații, spun medicii. Aceasta era singura metodă de a prezice sexul copilului pe vremea când nu exista ecograful, iar faptul că uneori „se potriveşte” este o coincidență.
Mitul 5. Legătura dintre poftele mamei şi pete
FALS. O altă credință populară spune că mama nu are voie să poftească insistent un anumit aliment pentru că fătul se va naşte cu o pată în forma acelui aliment.
„Nu se susține ştiințific acest lucru. Petele pot apărea spontan şi reprezintă amprenta personală a copilului, încărcătura lui genetică”, conchid medicii.
Din popor:
Fată sau băiat: „ritualul” cu sare
Se spune că poți afla sexul copilului punându-i gravidei puțină sare în cap şi urmărindu-i reacția. Dacă îşi duce prima dată mâna la nas, va naşte băiat, iar dacă îşi duce mâna la gură - fată.
În timpul sarcinii, apare pe burta gravidei o linie maronie. Se spune că dacă apare de la buric în jos, va naşte fată, iar dacă se continuă de la buric în sus, va naşte băiat.
Se mai spune că dacă în timpul sarcinii furi ceva, copilul se va naşte cu semnul obiectului furat pe piele. Gravidele nu trebuie să se mire de ceva, pentru că, la fel, copiii se vor naşte cu semne pe corp.
O altă vorbă din popor spune că nu e bine să te vopseşti. Medicii spun că niciuna dintre aceste credințe populare nu stă în picioare.