Se știe că gutuia este un fruct foarte hrănitor, care are și o densitate calorică foarte mică. 100 de grame gutui conțin doar 57 de calorii și în același timp sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, antioxidanți, vitamine, minerale, calciu, fier, potasiu, magneziu și cupru.
Chiar dacă nu este un fruct foarte popular printre mămici pentru că are o structură dură și e destul de acru, poți să-i oferi totuși copilului tău gutuie coaptă încă de la vârsta de 6 luni. Adică de la aceeași vârstă de la care poți să introduci merele și perele, deoarece gutuia se înrudește cu aceste fructe.
Gutuia coaptă poate fi o alternativă excepțională la gutuia crudă, pe care nu toată lumea o agreează din cauza gustului astringent și a pulpei tari. Așadar, nu trece nepăsătoare pe lângă gutuile din piață și pregătește-i bebelușului tău un piure delicios din gutuie coaptă.
Cum gătim gutuile?
În primul rând, puful lor trebuie frecat și eliminat, înainte de a le găti. Taie gutuile în patru și scoate partea lemnoasă și semințele, apoi pune-le în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 20-30 de minute sau până când feliile de gutui se înmoaie și pot fi străpunse cu furculița. După ce feliile s-au răcit, ia o lingură și curăță pulpa de pe fiecare coajă. Dacă vrei să obții un piure foarte fin poți să mixezi pulpa de gutuie coaptă cu un blender. O să observi că față de gutuia crudă, cea coaptă are o culoare rozalie. De asemenea prin coacere, gutuia își pierde din aciditate și asprime.
Poți folosi gutuile în gemuri, jeleuri, budinci, piureuri, precum și în aceleași preparate în care foloseșți perele, oferindu-ți o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Proprietăți antivirale
Cercetările au arătat că gutuile sunt bogate în proprietăți antivirale. Fenolii gășiți în gutui au o puternică acțiune antigripală, precum și proprietăți antioxidante. Ajută la protejarea împotriva răceliilor, a gripei și a altor agenți patogeni virali. Gutuia conține o cantitate imensă de antioxidanți care, alături de vitaminele C și E, stimulează sistemul imunitar.