Food bloggerița din Moldova Valerie’s Food ne surprinde mereu cu idei frumoase și apetisante în bucătărie și, pentru că îi plac mult călătoriile, a decis să ne învețe să gătim corect un Gyros de Pui. Originar din Grecia, acest fel de mâncare este ușor de preparat, dacă ai la îndemână toate ingredientele necesare și instrucțiunile de mai jos. Rețeta este concepută pentru 6 porții.
Marinează carnea: pune-o într-un bol, asezoneaz-o cu paprika, usturoi, oregano, ulei, sare, piper negru și amestecă în așa fel încât toate condimentele să acopere carnea.
Încine o tigaie la foc mediu spre mare, adaugă ulei și pune cartofii, prăjește-i circa 20 de minute. Sau, dacă dorești în poți condimenta cu sare, piper, ulei de măsline și să îi coci la cuptorul preîncălzit la 190 grade C 20-25 de minute.
Cât cartofii se pregătesc, coace carnea pe grătar sau tigaie grill câte 6-7 minute pe fiecare parte sau în dependență de mărimea bucății de carne.
Pregătește sosul tzatziki: răzuiește castravetele, apoi scurge-l bine de apă, pune castravetele răzuit în iaurtul grecesc, adaugă verdeața tăiată mărunt, usturoiul mărunțit, sucul de lămâie, ulei de măsline, sare, piper negru și amestecă.
Când cartofii sunt gata, scoate-i pe un prosop de hârtie pentru a se absorbi excesul de ulei și asezonează-i cu puțină sare.
Când carnea va fi gata, scoate-o pe un tocător și taie-o felii mai mici.
Încălzește pitele și începe să asamblezi gyros: Unge mijlocul pitei pe orizontală cu sos, adaugă carnea, roșii, ceapa roșie, câteva felii de cartofi, strânge bazele laterale și învelește-le cu ajutorul unei hârtii de copt. Astfel îți va fi mai ușor să îl mănânci. Poftă bună!