Este sau nu bine să îi pui bebelușului căciula pe cap în casă? Cu ani în urmă, mai ales în mediul rural nu există această întrebare. Purtatul căciulii în casă era obligatoriu. Acum, mai există maternități unde nou-născuții poartă căciulă, deși în cele mai multe dintre spitale se acoperă doar capetele bebelușilor prematuri sau a celor cu o greutate mică la naștere.

Bebelușii sănătoși, care au fost născuți natural, nu trebuie să poarte căciulițe în casă. Nici medicii nu recomandă folosirea acestui accesoriu în casă.

La naștere, bebelușii ies de la temperatura de 37,7 grade Celsius într-un mediu mult mai rece. Din cauza evaporării lichidului amniotic, dar și din cauza contactului cu suprafețe mai reci temperatura corpului le scade cu 2 grade. Din acest motiv, în unele maternități se practică înfășarea, iar capul micuțului este acoperit cu căciula. Nu ar mai fi necesară această practică, dacă imediat după naștere ar exista contactul piele pe piele, fiind cea mai bună modalitate ca bebelușii să-și regleze temperatura corpului. În timpul contactului cutanat, temperatura bebelușului ajunge la optim.

De ce bebelușul nu trebuie să poarte căciulă în casă

În realitate, purtate în casă, căciulițele fac mai mult rău decât bine! Căciula nu aduce niciun beneficiu suplimentar, ba din contra, ar putea contribui la supraîncălzirea nou-născutului.

Căciula pe cap în casă îi anihilează mare parte din miros

Mirosul bebelușului este cunoscut drept cel mai frumos miros cu putință. Biologic, mamele și copiii lor sunt programați să se recunoască după miros. Nu degeaba, după ce nasc, mamele își miros instinctiv copiii: în acel moment se declanșează un val masiv de oxitocină, un hormon cu rol extrem de important în alăptare și în menținerea lactației. Iar purtarea căciuliței pe capul bebelușului creează o barieră între pielea acestuia și mama, blocând astfel tocmai acest miros minunat care provoacă o stare de bine.

Crește riscul de hipertermie

Purtarea căciuliței în casă poate crește riscul de hipertermie, o condiție medicală care poate pune în pericol viața bebelușului. Micuții au o capacitate scăzută de pierdere a căldurii, motiv pentru care un bebeluș îmbrăcat prea gros se poate supraîncălzi, iar lucrurile pot degenera în asfixiere sau sindromul morții subite la sugari. Nici măcar după baie nu e necesară acoperirea capului bebelușilor. Dacă stă într-un mediu în care temperatura este de 23-24 de grade Celsius, copilul nu are nevoie de accesorii suplimentare pentru a-l încălzi.

Sursa