Există 2 motive principale pentru care copiii vor alege să-și petreacă timpul în compania bunicilor, în loc să stea cu părinții. În primul rând pentru că pot petrece un interval mai îndelungat împreună și în al doilea rând pentru că bunicii înțeleg mai bine ce vor copiii și de ce au nevoie.

mamaplus

„Copiii vor forma întotdeauna legături strânse cu persoanele care petrec mai mult timp cu ei”, spune dr. Wyatt Fisher, psiholog din Denver.

Având în vedere faptul că în prezent ambii parteneri merg la serviciu pentru a asigura stabilitatea financiară a familiei și că este mai sigur și mai practic să se lase copiii în grija bunicilor nu este de mirare că cei mici devin foarte apropiați de bunici. În plus, bunicii au fost și ei părinți la rândul lor și înțeleg mai rapid semnalele transmise de copii. Sunt mai sensibili la nevoile copiilor și știu să răspundă eficient. În acest mod se dezvoltă afecțiunea și atașamentul puternic față de bunici de la o vârstă fragedă.

Dr. Brian Taylor consideră că este posibil și ca afecțiunea pronunțată a copiilor să fie motivată de faptul că sunt răsfățați de bunici.

„Tuturor ne place să fim valorizați și să ni se arate că suntem importanți”, spune dr. Taylor.

Bineînțeles că și părinții își iubesc copiii, dar rolul de părinte include și instrucțiuni uneori plictisitoare pentru cei mici, reguli, disciplină, învățarea unor lucruri care nu îi atrag foarte mult și structurarea unui program clar. 

„În momentele în care bunicii îi învață ceva pe cei mici au tendința de a fi mai răbdători și mai blânzi. Se bazează în primul rând pe exemple practice, sunt calmi, au mai multă răbdare, nu se enervează ușor și nu sunt presați de timp sau de nevoia de a ajunge la serviciu la o anumită oră”, spune dr. Taylor.
 
Bunicii nu trebuie să cheltuiască sume importante pentru a câștiga afecțiunea copiilor

Nu este nevoie ca bunicii să le ofere nepoților cadouri costisitoare.

„Este suficient să le dea mici daruri care nu costă prea mult, dar le vor arăta copiilor că sunt importanți și iubiți. Mesajul transmis copiilor este cel mai important lucru, nu suma cheltuită”, adaugă dr. Taylor.

Un studiu realizat în Regatul Unit a demonstrat că peste 52% dintre copii preferă să stea cu bunica, în loc să fie cu părinții. În plus, în urma chestionarelor s-a constatat că una din 10 mame se simte nesigură din cauză că i se pare că relația dintre copii și bunici este mai puternică decât apropierea față de ea.

În cadrul studiului cercetătorii britanici au identificat 3 motive pentru această preferință. În primul rând bunicii răsfață copiii mult mai des. În al doilea rând îi lasă aproape tot timpul să facă tot ce vor, iar al treilea considerent este mâncarea, deliciile de la bunici fiind irezistibile față de meniul de acasă, preparat de mame.

Există un motiv obiectiv pentru care bunicii le pot face pe plac copiilor pentru că ți-i pot aduce oricând înapoi acasă dacă lucrurile scapă de sub control.

Sursa