Unele studii sugerează că ridicarea frecventă a obiectelor grele poate crește ușor riscul unui avort spontan sau al unui copil cu greutate mică la naștere. Un alt studiu a constatat că ridicarea obiectelor între 10 kg și 20 kg la începutul sarcinii poate fi asociată cu un risc mai mare de preeclampsie.

Ca o indicație generală, nu ridicați nimic mai greu de 9 kg dacă sunteți însărcinată (deși medicul poate nu v-a interzis sau nu v-a dat indicații clare în această privință). Așa că, aveți grijă de fiecare dată când cărați obiecte grele, mai ales dacă aveți o sarcină avansată. 

Când sunteți însărcinată, ligamentele slăbesc și articulațiile devin mai puțin stabile, astfel că este mai ușor să vă răniți. Pe măsură ce burtica crește, centrul de greutate al viitoarei mămici se mută în față. Acest lucru pune mai multă presiune pe partea inferioară a spatelui și o face mai vulnerabilă la tensionare, mai ales când ridică ceva greu.

Schimbarea centrului de greutate vă poate face mai stângace. O căzătură gravă este periculoasă nu numai pentru voi, dar ar putea fi riscantă pentru copil, ceea ce poate duce la travaliu prematur sau la separarea prematură a placentei.

Când sunteți însărcinată și trebuie să ridicați o greutate, urmați întotdeauna aceste sfaturi:

  • aplecați-vă îndoindu-vă genunchii!
  • țineți spatele drept!
  • utilizați picioarele în locul mușchilor spatelui!
  • transportați greutatea aproape de corp!
  • aveți grijă să nu vă răsuciți!
  • dacă greutatea provoacă tensionarea, lăsați-o imediat jos!
  • dacă locul de muncă necesită efort fizic, asigurați-vă că ați înțeles drepturile dvs. în conformitate cu Legea privind discriminarea în timpul sarcinii și legile din statul dvs. Dacă nu vă puteți îndeplini sarcinile obișnuite datorită faptului că sunteți însărcinată, trebuie să fiți tratată ca orice alt angajat, pentru o perioadă temporară.


Sursa