Pe măsură ce bebelușii încep să crească, părinții sunt încântați de următoarea etapă – dentiția și introducerea alimentelor solide. Cu toate acestea, știm de asemenea că procesul de dentiție poate fi o etapă dificilă, atât pentru copii, cât și pentru părinții lor.
Primele semne de dentiție pot apărea încă la aproximativ trei luni înainte de erupția primului dinte. Se crede că, de obicei, în jur de șase luni, dinții încep să iasă. Este doar o cronologie generală și pot exista multe variații, deoarece etapele de dezvoltare la copiii mici sunt extrem de diferite.
Stadiile de dentiție așa cum apar la copii:
1. Incisivii centrali (partea de jos)
Primii care apar sunt cei doi incisivi (o pereche de dinți cu marginile înguste, în față, a căror funcție este de a tăia produse alimentare) în partea de jos a fundului. Acestea apar între a cincea și a zecea lună. Se spune că ereditatea joacă un rol în dentiție și un copil este probabil să aibă dentiție precoce dacă unul sau ambii părinți au avut acest lucru.
2. Incisivii centrali (partea de sus)
Următorea apare perechea de incisivi la partea superioară de mijloc, undeva între a șasea și a douăsprezecea lună.
3. Incisivii laterali (partea de sus)
Primul set continuu de dinți care este vizibil în gura unui copil sunt incisivii laterali care se dezvoltă de-a lungul dreptului și stâng al incisivilor centrali de sus. Este o bucurie să-i vedem dinții începând să coboare.
4. Incisivii laterali (partea de jos)
La fel ca și setul superior de dinți, setul inferior, de asemenea, apare oricând, de la a zecea la a 16-a lună. Deoarece setul superior și cel inferior este clar vizibil, zâmbetul lor zvelt poate fi o vedere destul de amuzantă. Pe masură ce copilul crește și începe să experimenteze cu mai multe texturi de alimente solide, următorul set de dinți începe să-și facă drumul.
5. Molarii (partea de sus)
Molarii sunt setul larg de dinți din spatele gurii, folosit pentru măcinare și mestecare. La copii, primul set de molari apare la extremitățile superioare ale liniei maxilarului, atât pe partea stângă, cât și pe cea dreaptă, de obicei între lunile 12 și 18.
6. Molarii (partea de jos)
În continuare se formează molarii la nivelul inferior al maxilarului, în același timp și la fel ca și molarii de sus, erup pe ambele părți. Următorul set de dinți care se dezvoltă la copii sunt dinții canini care ajută la ruperea alimentelor și sunt situați în spatele sau în apropierea incisivilor.
7. Caninii (partea de sus)
Caninii pot apărea la copii cu vârsta cuprinsă între 16 și 22 de luni. Umple spațiul dintre dinți incisivi și primii molari.
8. Caninii (partea de jos)
Caninii aflați în partea inferioară au ieșit, de asemenea, în același timp, iar acum bravurile lor sunt și mai adorabile și mai pline decât oricând. Setul al doilea de molari care ies în continuare sunt situați chiar în spatele primilor molari și sunt dinții celui mai îndepărtat din spate înainte de a obține dinții de înțelepciune (în timpul vieții lor adolescente sau adulte).
9. Al doilea rând de molari (partea de jos)
Molarii la partea de jos apar mai întâi în maxilarul inferior, între 23 și 31 de luni.
10. Al doilea rând de molari (partea de sus)
Al doilea rând de molari erupe în decurs de 25 până la 33 de luni. Ei sunt ultimii dinți care termină în cele din urmă zâmbetul radiant pe care îl poartă copilul.
Setul primar de dinți joacă un rol important în etapele de dezvoltare pentru copii. Ele formează o bază pentru a apărea dinții permanenți, a da o structură adecvată feței, a modela treptat obiceiurile alimentare, a asigura hrănirea adecvată și, în cele din urmă, a ajuta la formarea unui discurs articulat.