Dacă planifici o călătorie cu mașina în țările vecine sau undeva prin Moldova pe căldura aceasta, atunci ar fi bine să ții cont de câteva reguli prețioase.
1. Plecați noaptea, când este răcoare. În plus, bebelușul va dormi în majoritatea timpului călătoriei. Dacă plecarea pe timpul nopții vă este imposibilă, atunci încercați să alegeti o oră de plecare cât mai matinală.
2. Îmbracă-l în haine ușoare și lejere, din materiale naturale și ia-ți mai multe rânduri de hăinuțe în bagaj, pentru a-l schimba constant atunci când transpiră.
3. Bebelușul va sta în scăunelul de mașina (pe locul din spate), iar parasolarele la geamuri sunt obligatorii.
4. În călătorie, și mai ales pe caniculă, organismul bebelușului se deshidratează într-un timp destul de scurt. De aceea, dacă are mai puțin de 6 luni este indicat să-l alăptezi mai des decât de obicei. Dacă îl hrănești cu lapte matern, bebelușul nu are nevoie de apă. Dacă nu-l hrănești exclusiv la sân sau dacă are peste 6 luni, atunci poți introduce în alimentația micuțului apă, să bea în cantități mici și des.
5. Ia cu tine o sticlă de apă cu pulverizator, iar din când în când stropește-l pe față, piciorușe și mânuțe, pentru a se răcori. Apa trebuie să fie asemănătoare temperaturii obișnuite a corpului uman.
6. Asigură-te că pe lângă cele necesare îngrijirii bebelușului în timpul călătoriei (scutece, servețele, suzetă, biberon, chiar și termometru) ai în bagajul lui de vacanță și câteva jucării sau lucruri care știi că-i calmează plânsul (cutiuța muzicală, un stick cu muzica care-i place). Ține minte: atunci când bebelușul plânge, corpul lui se supraîncălzește.
7. Aerul condiționat este recomandat doar în anumite condiții pentru bebeluși, și anume atunci când poți controla intensitatea acestuia, temperatura ș.a. Temperatura ar trebui sa fie cam 26-27 de grade, aerul să nu sufle direct spre copil, să ai mereu lângă tine hăinuțe în plus și picături cu ser fiziologic pentru a-i asigura copilului ochii umezi.
Sursa: bombonici.md, copilul.ro