Produsele alimentare se scumpesc de la o zi la alta, potrivit indicelui FAO, prețurile cresc și în prezent ating valoarea maximă din ultimii doi ani.
În particular, în luna ianuarie, în topul scumpirilor au intrat: zahărul și cerealele, chiar dacă piețele mondiale rămîn bine aprovizionate.
Astfel prețurile la produsele alimentare, doar în luna ianuarie, au crescut în medie cu 2,1 % din valoarea sa revizuită în decembrie și cu 16,4 la sută față de nivelul din luna ianuarie în 2016.
Prețul la zahăr a crescut cu 9,9 la sută în luna curentă, prețul la cereale a crescut cu 3,4 la sută, grîul, porumbul și orezul avînd la fel valori în creștere.
Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare este un indice calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cele cinci grupe principale de alimente.
Prețul uleiurilor vegetale a crescut în medie cu 1,8 la sută, pe cînd prețurile uleiului din soia, prin contrast, au scăzut în baza așteptărilor unor disponibilități globale ample.
Indicele FAO pentru prețul produselor lactate a fost neschimbat din luna decembrie ceea ce reprezintă o schimbare majoră față de majorarea cu 50 la sută înregistrată în perioada mai-decembrie a anului trecut.
Indicele FAO pentru prețurile la carne a fost, de asemenea, practic neschimbat, cu o creștere a cotațiilor la carnea de bovine.
Totodată, stocurile mondiale de cereale sînt pe cale de a ajunge la un nivel record al tuturor timpurilor, pînă la sfîrșitul sezoanelor de recoltă din 2017, în conformitate cu Rezumatul FAO pentru cererea și oferta la cereale.
Utilizarea de cereale, precum și comerțul cu cereale la nivel mondial, de asemenea, sînt setate să fie semnificativ mai mari decît estimările anterioare.
Cu referință la situația producției de orez, ploile în exces peste anumite regiuni din Vietnam și ploile nefavorabile din Sri Lanka vor reduce probabil producția de orez. Pentru alte cereale, par a fi condiții în general pozitive.
Sursa: noi.md