Nu toți copiii adorm atât de repede și de ușor pe cât și-ar dori părinții. Tocmai de aceea este important ca pregătirea de somn să se desfășoare după un model stabilit, aducând plăcere și bucurie atât părinților, cât și copiilor.

Nani, nani, puișor... Despre utilitatea ritualurilor înainte de somn

Activități după un algoritm

Atunci când în familie apare un copil, viața începe să decurgă după reguli noi. Nou-născuții nu știu să aștepte, de aceea totul trebuie făcut rapid – îngrijirea micuțului necesită abilitate și viteză. Dacă după masă copilul vrea să doarmă, el trebuie culcat, iar dacă nu – distrat. În prima perioadă părinții învață, din experiență, să ghicească sau chiar să prezică dorințele copilului. Iar treptat toate acțiunile lor formează un anumit lanț logic.

Multe mame observă că, fără să vrea, încep să acționeze după un algoritm. La început aceasta se referă la lucrurile mici, de exemplu se automatizează procedura de schimbare a scutecelor. Toți au de câștigat – micuțul nu reușește să obosească și să devină nemulțumit, iar părinţii, executând niște manipulații cunoscute, au timp să comunice cu bebelușul. Treptat câteva acțiuni se îmbină într-un lanț, formând un anumit ritual.

Și copiii, în special cei mici, au nevoie de ritualuri. Cu ajutorul lor este mai ușor să trecem de la joc la plimbare, de la plimbare la masă etc. Iar pregătirea pentru somnul de noapte ocupă unul dintre primele locuri în această listă. 

Nani, nani, puișor... Despre utilitatea ritualurilor înainte de somn

Nani, nani, dormi ușor…

Dacă vreți ca pregătirea de somn să devină ritual, încercați să respectați următoarele reguli. Calm și iarăși calm! Chiar dacă orele de seară sunt pline de activități interesante, este bine ca ele să se desfășoare într-o ambianță calmă. Nu trebuie să supraexcitați micuţii, să îi antrenați în discuții şi jocuri gălăgioase. Seara sunt mai potrivite discuțiile liniștite, jocurile și intonațiile afectuoase.

Aveți grijă la ordinea acțiunilor și încercați să nu schimbați succesiunea lor. Copiii preferă stabilitatea, chiar rutina. Avantajul ritualurilor este dat, pentru ei, de posibilitatea de a prognoza acțiunile viitoare și, ca urmare, micuții se simt mai confortabil și au mai multă încredere în sine. Picii sunt foarte mândri: la fel ca adulții, ei știu ce au de făcut în continuare! Și părinților le este mai ușor: nu trebuie să insiste, copilul percepe ritualul ca pe un joc și îl joacă cu plăcere. Folosiți-vă de moment!

Nu trebuie să înțelegeți ritualul doar ca pe o modalitate de a culca mai repede copilul pentru a vă ocupa de treburile personale. Din tradiție trebuie să facă parte și comunicarea sufletească cu micuțul în timpul activităţilor de seară. Dacă munciți și nu vedeți copilul ziua întreagă, folosiți ritualul ca o posibilitate excelentă de a dărui micuțului atenție și dragoste, de care el, cu siguranță, are nevoie. O tradiție de seară poate fi strângerea jucăriilor la viteză sau îmbrăcatul de unul singur al pijamalei. Dacă totul este abordat cu pozitivism, micuțul va căpăta o mulțime de obiceiuri bune.

Nani, nani, puișor... Despre utilitatea ritualurilor înainte de somn

Somn ușor, scump odor…

De fapt, să „dormi ca un bebeluș” nu este chiar atât de ușor. În primul rând, micuții dorm de două ori mai mult ca noi. În al doilea rând, faza somnului rapid durează la ei mult mai mult. Aceasta înseamnă că micuții, în majoritatea timpului, dorm superficial. Pe de o parte, această particularitate îi ajută să se trezească repede, pentru a spune despre necesitățile lor (foame, frig), pe de altă parte, îi împiedică să adoarmă fără ajutor suplimentar. Bebeluși nu au nevoie de o procedură complicată de culcare. Cel mai important pentru un somn profund și de lungă durată (aproximativ 5-6 ore) este ca micuțul să fie sătul, mulțumit și obosit. De aceea ritualul pentru bebeluș este bine să fie compus din următoarele:

  • Masaj sau gimnastică. Acestea pot fi făcute și pe parcursul zilei, dar cel mai potrivit timp pentru ele este înainte de somn. Masajul relaxează, reduce încordarea musculară.
  • Băiță sau înot. Cât timp mama face masajul, un alt membru al familiei pregătește băița. Înainte de somn este timpul potrivit pentru îmbăiere. Plescăitul apei calmează plăcut, iar apa caldă ajută burtica micuțului să elimine gazele – o problemă frecventă a nou-născuților.
  • Organizarea locului de dormit. Micuțul doarme profund atunci când nu îl deranjează nimic. Pregătindu-l de somn, aveți grijă ca pijamaua să fie fină şi moale, salteaua – dreaptă, iar plăpumioara – suficient de caldă. În cameră nu trebuie să fie lumini puternice, TV sau calculator care funcționează. Dar aceasta nu înseamnă că viața în casă trebuie să înceteze. Copii adorm repede și dorm strâns dacă părinții discută calm în camera alăturată sau se aude zgomotul liniștit al apei din bucătărie.
  • Alăptarea. Înainte de somn, micuțul trebuie hrănit în mod obligatoriu. Este important ca el să mănânce bine, de altfel se va trezi după câteva ore cerând o nouă porție de lapte.
  • Legănatul. Referitor la legănatul în brațe se poartă în continuare discuții contradictorii. Cine nu a auzit istorioare „de groază” despre faptul că micuțul se obișnuiește să doarmă doar în brațe sau doar în patul părinților?! Vom spune un singur lucru: este greu de crezut că veți începe să legănați copilul dacă acesta adoarme singur și repede. În acest caz nu aveți de făcut decât să îl puneți în pătuț. Și invers, puțini sunt cei care rezistă la plânsul continuu de noapte fără a lua copilul în brațe. Nu fiți categorici, există o mulțime de variante de alternativă. Copiii pot adormi pe piept, pe umăr, pe genunchi. Ei pot adormi singuri atunci când stați alături. Unii adorm atunci când sunt legănați, alții – când sunt plimbați. Oferiți copilului alternative – este posibil ca el să aleagă o variantă acceptabilă și plăcută pentru voi amândoi.

Nani, nani, puișor... Despre utilitatea ritualurilor înainte de somn

Nani, nani pe la gene, uite, vine Moş Ene!

În fragedă copilărie copiii sunt plini de energie, asemenea unor mici motoraşe, par că se află concomitent în câteva locuri. Pe parcursul zilei ei adun atâtea emoţii şi impresii, încât seara este greu să îi liniştim. Oboseala copiilor se transformă în mofturi fără motive. De aceea, atunci când fiica sau fiul cresc puţin, ritualul de culcare trebuie modificat puţin. Pregătirile pentru somn trebuie începute cu 2-3 ore înainte. Aceasta înseamnă că a venit timpul ca micuţul să se liniştească: închideţi televizorul şi muzica tare (în dormitorul copilului).

Seara este bine să vă ocupaţi cu activităţi liniştite: îi puteţi propune micuţului să deseneze sau să coloreze. Dacă alegeţi planşe de colorat tematice, puteţi colora în fiecare seară câte un animal sau o insectă, iar duminica număra câte sunt în total.  O altă activitate excelentă pentru întreaga familie sunt puzzle-urile.

Procedurile cu apă în această perioadă pot deveni mai îndelungate şi mai active. Copilul stă bine în funduleţ şi se poate juca în timpul băiţei. Lăsaţi-l să ia cu sine jucăriile preferate şi să se bălăcească în voie – apa îndepărtează tensiunea şi stresurile de peste zi. Masajul nu este la fel de actual, dar înainte de somn îl puteţi mângâia pe spate sau pe cap.

Micuţul e sătul, curat şi s-a băgat în pat, dar nu vrea să adoarmă? Un sfârşit bun pentru ritualul de seară sunt poveştile. Celor mai mici le puteţi citi poveşti scurte, poezii sau povestioare.

Nani, nani, puișor... Despre utilitatea ritualurilor înainte de somn

Remediu împotriva coşmarurilor

A venit timpul să înscrieţi copilaşul la grădiniţă. Acum cea mai mare parte a zilei el o petrece în compania copiilor de vârsta lui, iar pentru familie rămân doar serile. De acea este timpul să stabiliţi noi reguli. Poate părea ciudat, dar noi recomandăm să începeţi ritualul de culcare cu plimbarea pe drumul de la grădiniţă. De ce? Pentru că micuţul a fost toată ziua în colectivitate şi a făcut totul după grafic. Poate că astăzi s-a certat cu cineva, a fost nedreptăţit sau, din contra, a fost lăudat. Până nu aţi ajuns acasă nu v-aţi cufundat în treburile casnice, permiteţi micuţului să vă împărtăşească emoţiile, să se joace pe terenul pentru copii aşa cum îşi doreşte el.

Atunci emoţiile adunate pe parcursul zilei nu vor împiedica micuţul să adoarmă şi nu se vor transforma în coşmaruri. În rest, nu mai este nevoie să respectaţi cu stricteţe programul de seară, unele activităţi le puteţi sări sau schimba cu locurile. Şi asta, pentru că preşcolarii se pot organiza mult mai bine ca bebeluşii. Ei nu au nevoie decât de 1-2 semnale că se apropie ora de somn. Oricum s-ar fi desfăşurat ziua dumneavoastră sau a micuţului, nu uitai să vă dăruiţi unul altuia înainte de somn un zâmbet cald şi o atingere tandră. Atunci călătoria în lumea visurilor va fi fericită!

Sursa