Descriere săptămâna 22
În cea de-a 22-a săptămână de sarcină, fătul deja seamănă cu un nou-născut. Are trăsăturile feței accentuate și delimitate, buzele, pleoapele și sprâncenele se disting cu ușurință, s-au format și ochișorii, doar că irisul încă nu este pigmentat.
Cum se dezvoltă bebelușul?
Bătăile inimii bebelușului deja pot fi auzite cu un stetoscop normal. Creierul și terminațiile nervoase sunt acum destul de dezvoltate pentru a procesa simțul tactil. De aceea, în această săptămână, fătul atinge tot ce îi iese în cale, fie că este vorba de față, fie de alte părți ale corpului.
Acum, buzele şi ochii micuțului tău s-au conturat complet, chiar dacă irisul e încă incolor. Proeminențele din dreptul mugurilor dentari sunt deja vizibile la linia gingiilor, iar creierul bebelușului se dezvoltă uimitor de repede, odată cu sistemul său senzorial.
Pentru că bebelușul experimentează noi acrobații în burtică, pe care le simți din ce în ce mai puternic, cheamă-ți partenerul să pună mâna și să simtă mișcările, va fi un moment foarte emoționant pentru el.
Ce se întâmplă în corpul femeii?
Un aspect ciudat al celei de-a 22-a săptămâni de sarcină este că buricul începe să-ți iasă în afară. Acum, acesta va fi observat prin toate rochițele și bluzițele subțiri pe care le porți. Din fericire, după naștere, va reveni la poziția inițială.
Pentru că ai burtica proeminentă, aceasta începe să devină obiect de atracție pentru toți cei care te întâlnesc. Dacă nu-ți place să-ți atingă oricine burta, spune-le despre acest lucru, iar dacă nu ai o problemă cu asta, bucură-te din plin de atenție.
Simptome:
- Picioare umflate. Această problemă va dispărea după naștere, însă până atunci, cumpără-ți încălțăminte confortabilă.
- Sfârcuri și areole mărite. Toate modificările la nivel sânilor au rolul de a-i pregăti pentru alăptare.
- Pete pe piele. Folosește o cremă protectoare cu SPF, pălărie și evită expunerea la soare între orele 10.00 – 14.00.
- Contracții Braxton-Hiks. Vei avea senzația că partea de sus a uterului se strânge. Nu te îngrijora, deoarece aceste contracții nu sunt periculoase și nu afectează bebelușul.
- Incontinență urinară. Singurul sfat pe care ți-l putem oferi în acest caz este să folosești absorbantele de zi.
Sfaturi utile:
- Nu consuma alimente bogate în zahăr și grăsimi.
- Practică tehnici de relaxare și concentrare. Nu lăsa stresul să te doboare!
- Gândește pozitiv și citește cât mai multă informație de calitate despre ceea ce urmează în viața ta de mămică!
- La această etapă este indicat să mănânci mai des, la ore fixe și să consumi porții mici. Astfel, vei evita indigestia, arsurile stomacale și alte schimbări specifice sarcinii.
- O altă surpriză pentru graviduțele aflate în această săptămână de sarcină este apariția vergeturilor. Îți recomandăm să folosești balsamuri pe bază de uleiuri esențiale și ingrediente nutritive sau creme special create pentru prevenirea vergeturilor. Senzația de mâncărime își va face simțită prezența și tocmai de aceea, produsele emoliente ar trebui să-ți fie la îndemână
- Deși este bine să stai mai mult la aer curat și să te plimbi mai des în această perioadă, se pare că ar trebui să ții cont și de sănătatea picioarelor tale, care s-ar putea să nu reziste distanțelor lungi și respectiv unui efort mare. Urmărește schimbările în dinamică și renunță la plimbările lungi, dacă este cazul
- Dacă ești adepta sportului și respecți o rutină zilnică de exerciții fizice recomandate pentru femeile însărcinate, continuă să le faci și informează medicul despre asta.