Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 19

O săptămână te mai desparte de mijlocul sarcinii. Nu uita să faci multă mișcare, să dormi suficient și să te alimentezi echilibrat. Bebelușul tău are nevoie de o mămică sănătoasă și activă!

Cum se dezvoltă bebelușul?

Pielea bebelușului este acoperită cu o substanță alb-cenușie, de consistență grasă, care o împiedică să se ”stafidească” în lichidul amniotic. Brațele și picioarele îi sunt proporționale în raport cu restul corpului. Fătul mimează respirația, însă aerul nu este inspirat încă, ci doar lichid amniotic. Dezvoltarea senzorială este completă, iar bebelușul are deja toate simțurile: de la văz, simț tactil și până la gust, miros și auz.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Din cauza estrogenului, ai putea avea palmele roșii. De asemenea, îți pot apărea pete întunecate deasupra buzei superioare și pe frunte, iar sfârcurile se închid la culoare. Nu te îngrijora, e un lucru firesc. După naștere, totul va reveni la normal. Din cauza reținerii de apă în organism, încălțămintea ți se pare inconfortabilă și mult prea mică. Numărul de la pantof crește cu aproximativ 1/3 de măsură cu fiecare copil.

Simptome:

  • Dureri și înțepături în zona abdomenului
  • Oboseală
  • Palme roșii
  • Picioare umflate
  • Schimbări la nivelul pielii

Sfaturi utile:

Ai observat că legătura dintre tine și bebeluș devine tot mai strânsă și mai puternică? Ei bine, acum trebuie să te relaxezi și să te concentrezi pe lucrurile importante din această perioadă: mișcare, alimentație sănătoasă și comunicare necondiționată cu bebelușul tău.

În această săptămână medicii cer analize detaliate, prin care este monitorizată evoluția fătului și starea viitoarei mămici. Pentru examinarea bebelușului este utilizată ecografia 3D sau 4D, metodă eficientă pentru a urmări dezvoltarea organelor fătului, poziția în uter, dar și schimbările din corpul gravidei. Analizele determină dacă bebelușul, placenta și uterul tău se află într-un proces de dezvoltare normală și corectă.

Alte sfaturi:

  • Continuă să faci sport sau cel puțin plimbări în aer liber.
  • Evită locurile unde se fumează, pentru că fumatul pasiv are efecte nocive nu doar asupra ta, dar și a fătului.
  • Alimentează-te echilibrat. Alege produsele bogate în calciu, fier și proteine.
  • Alege numele copilului. Dacă pentru unele cupluri este un lucu amuzant, pentru altele e destul de complicat, iar negocierile durează până la naștere.
...