Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 11

Bebelușul tău prinde la puteri, încep să i se întărească unele oase, este format aproape în totalitate, iar în curând își va putea strânge mânuțele în pumni. Fătul e foarte activ și face diverse scamatorii în lichidul amniotic.

Cum se dezvoltă bebelușul?

Bebelușul crește într-un ritm foarte activ, în această săptămână dublându-și greutatea. Degețelele de la mâini și picioare deja s-au separat. Fătul are în continuare capul destul de mare în comparație cu trunchiul. Ochii și urechile sunt la locul lor, buzele și nasul sunt formate.

Organele reproductive se dezvoltă într-un ritm accelerat. La sfârșitul săptămânii a 11-a, mugurii genitali externi se transformă fie în penis, fie în clitoris și labii.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Grețurile matinale se diminuează, iar tu devii mai energică și plină de viață. În curând, îți va reveni apetitul și vei putea consuma alimentele bogate în nutrienți pe care nu le puteai suporta până acum. Din cauza modificărilor hormonale, poți fi constipată sau avea arsuri la stomac.

Sfaturi utile:

În timpul sarcinii este interzis consumul de alcool. Acesta poate avea un efect devastator asupra copilului, întrucât trece ușor din vasele de sânge ale mamei în cele ale bebelușului. Totodată, ar trebui să renunți la băuturile nepasteurizate (sucuri și lapte) și lichiorul de ouă, care pot conține E.coli sau alte bacterii.

În ceea ce privește consumul de cafea în timpul sarcinii, să știi că nu este nicio problemă atât timp cât o bei cu moderație. Potrivit mai multor cercetători, deși cafeina traversează placenta, totuși o cantitate mică, până la 300 ml, nu are efecte dăunătoare asupra copilului. Nu uita că ciocolata, ceaiul, Cola sau anumite sucuri conțin, de asemenea, cafeină.

Alte sfaturi:

  • Începe să faci exerciții Kegel. Acest gen de exerciții întăresc musculatura zonei pelviene și vaginale. Ca să faci un exercițiu Kegel, încerarcă să întărești mușchii din zona vaginală și anală pentru 8-10 secunde.
     
  • Renunță la consumul de fructe de mare, maioneză, afumături, carne crudă sau prelucrată termic insuficient.
     
  • Consumă alimente bogate în calciu, deoarece dinții bebelușului au nevoie de acest mineral.
     
  • Renunță la băile fierbinți.

Teste prenatale:

Între săptămâna a 11-a și a 14-a de sarcină, se efectuează screening-ul translucentei nucale. În timpul acestui test, se măsoară grosimea acumulării de lichid în partea din spate a gâtului fătului. Dacă această zonă este mai groasă decât în ​​mod normal, poate fi un semn precoce al sindromului Down, al trisomiei 18 sau al problemelor cardiace ale fătului.

...