Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 9

Bebelușul începe să semene tot mai mult cu o ființă umană. Capul este încă mare în comparație cu restul corpului, iar organele sunt în continuă dezvoltare. Oficial, începând cu această săptămână, specialiștii nu mai vorbesc despre un embrion, ci despre un fetus (făt).

Cum se dezvoltă bebelușul?

Fața fătului capătă formă, iar ochii, urechile, nasul evoluează și ele. Ochii sunt formați în totalitate, dar pleoapele nu se vor deschide decât pe la 27 de săptămâni. Mușchii și nervii, de asemenea, sunt în plină dezvoltare, iar „codița” embrionară a dispărut. Inima s-a divizat în 4 camere, valvele încep să se formeze, ca și mugurii dentari. Încep să se dezvolte și organele genitale externe.

Toate articulațiile majore - de la umeri, coate, articulațiile pumnului, genunchilor și gleznelor - funcționează, permițându-i copilului să-și miște membrele. În abdomenul bebelușului s-au format pancreasul, ductele biliare, vezica biliară și anusul, iar intestinele cresc în lungime.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Uterul tău crește repede, de aceea ai putea simți niște crampe. Atâta timp cât nu sunt severe, nu trebuie să te alarmezi. Sarcina aduce schimbări și la nivelul pielii. Unele femei pot observa o dilatare a porilor, pe când altele remarcă o catifelare a pielii.

Simptome:

  • Crampe și scurgeri maronii
  • Pigmentarea pielii
  • Senzația de greață și vomă
  • Urinare frecventă
  • Balonare
  • Anxietate

Sfaturi utile:

În cazul în care te întrebi dacă este OK să faci sex în această perioadă, să știi că atât timp cât sarcina evoluează normal, poți face sex, deși e posibil să nu-ți dorești acest lucru permanent. Lucrurile care pot reduce dorința sexuală sunt: fluctuațiile hormonale, oboseala și grețurile la începutul sarcinii.

Tot în această perioadă, e posibil să ai o stare accentuată de oboseală. Mergi la culcare mai devreme decât de obicei și încearcă să dormi puțin și în timpul zilei.

Dacă lucrezi, încearcă să reduci numărul de ore sau stabilește cu șeful tău să poți munci la domiciliu în weekend, astfel încât, din când în când, să poți pleca mai devreme acasă. O pauză ar fi binevenită (o zi de concediu sau de boală, în cazul în care nu te simți prea bine).

Alte sfaturi:

  • Fă-ți timp 5-10 minute pe zi, pentru a relaționa cu bebelușul tău. Relaxează-te, netezește-ți burtica și gândește-te la el. O poți face dimineața, după trezire sau seara, înainte de somn. Această procedură va crea de pe acum o relație extraordinară cu viitorul tău copil.
     
  • Ai grijă de valoarea nutrițională a alimentelor pe care le consumi.
     
  • Încă nu anunța sarcina la serviciu, așteaptă să treci măcar de primul trimestru de sarcină.
...