Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 8

În această săptămână încep să se dezvolte degețelele bebelușului, care sunt prinse între ele cu o membrană subțire. „Codița”, care era o continuare a coloanei vertebrale, aproape a dispărut, iar căile respiratorii și organele interne sunt în plină dezvoltare.

Cum se dezvoltă bebelușul?

Cu siguranță, deja ești curioasă dacă e băiețel sau fetiță, însă organele genitale încă nu sunt suficient de dezvoltate, pentru a afla acest lucru. Gâtul bebelușului începe să se lungească, se formează dinții și cerul gurii. Inima bebelușului poate să ajungă și până la 160 de bătăi pe minut. Pielea fătului este subțire ca o foaie de hârtie, iar venele sunt vizibile. Bebelușul este plin de energie și foarte activ, însă încă nu ai cum să-i simți mișcările.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Uterul tău este cât o minge de tenis de câmp, așa că dacă îți vei apăsa ușor abdomenul, îl vei putea simți. pentru că uterul crește și apasă tot mai mult pe vezica urinară, vei fi nevoită să mergi tot mai des la baie.

Din cauza nivelului crescut de hormoni, sânii devin tot mai mari, pregătindu-se pentru lactație. Deoarece progesteronul a crescut considerabil, simți mereu o stare de oboseală.

Simptome:

  • Flatulență, din cauza creșterii nivelului gazelor;
  • Insomnia, din cauza urinării frecvente;
  • Greață și vomă;
  • Miros amplificat;
  • Constipație.

Sfaturi utile:

Una dintre schimbările din sarcină ține de piele, fiind influențate de modificările hormonale. Poți curăța fața cu un demachiant ușor de două ori pe zi. Evită produsele pe bază de uleiuri sau grase. Dacă suferi de acnee, discută cu medicul tău sau cu dermatologul pentru a-ți recomanda o cremă potrivită.

În această perioadă este foarte posibil ca sutienul tău vechi să nu mai fie confortabil, de aceea este timpul să-ți achiziționezi unul sau chiar două sutiene de maternitate, care să-ți susțină bine sânii.

De asemenea, o alimentație echilibrată și sănătoasă îi va asigura bebelușului toți nutrienții de care are nevoie pentru a crește. 

Ca o modalitate excelentă de a te relaxa, poți alege o baie caldă. 

Alte sfaturi:

  • Ia vitamine prenatale pentru a fi sigură că ai suficient fier, astfel încât să nu devii anemică.
     
  • Programează-te la o ecografie, care se face între săptămânile 11 și 14, în care poți afla dacă embrionul s-a implantat bine în uter și dacă prezintă riscul de a avea boli cauzate de anomalii cromozomiale.
     
  • Analizează lista de teste genetice de screening și de diagnostic pe care medicul ți le recomandă în această perioadă. Înainte să accepți, cere-i să-ți explice tot ceea ce te interesează: de la cum se face până la riscurile pe care le prezintă.
     
  • Renunță la unele activități, care înaintea sarcinii îți aduceau plăcere, cum ar fi: kartingul, tatuajele, băile fierbinți, călăritul, schiatul, plimbatul cu rolele.
...